Kézilabda

2021.02.05. 07:00

Elrajtolt a másodosztály a megyei kézilabdában

A hétvégén Bács-Kiskun megyében elindultak a bajnoki küzdelmek a férfi és női megyei másodosztályban. Több mint negyven év után tért vissza a megye sportjába ez a liga.

Vincze Miklós

A Bácsbokod csapata is a visszatérők között van

Forrás: Petőfi Népe

Aligha választhatott volna nehezebb esztendőt a Bács-Kiskun Megyei Kézilabda Szövetség az új versenysorozatának az elindításához a 2020/21-es idénynél, előre persze senki sem sejthette, hogy a külső körülmények miatt szinte a lehetetlennel határos vállalkozás lesz ez. A koronavírus járvány az élet minden területére rányomta a bélyegét, így hiába volt a lelkes szervezkedés, a feltételek megteremtésébe befektetett sok munka mind a szövetség, mind az érintettek részéről, tavaly ősszel nem indulhatott el ez a küzdelemsorozat. Az érintettek azonban bebizonyították, hogy nem ismernek lehetetlent, a kitartásuknak és türelmüknek köszönhetően az idén már elrajtolt a megye kézilabda másodosztálya.

Nem példa nélküli természetesen ez a kezdeményezés, hiszen a labdarúgásban is folyik megyei másodosztályú bajnokság, és Bács-Kiskun megyében sem volt ismeretlen ez a küzdelemsorozat, bár jócskán vissza kell utazni az időben ahhoz, hogy lássuk, mikor léptek utoljára pályára megye kettes gárdák. A Bács-Kiskun megyei kézilabdázásban utoljára 1975-ben versenyeztek férfi csapatok – akkor tizenegyen – a feljutásért, a női szakágban pedig 1972-ben rendeztek utoljára ilyen sorozatot.

Járdi Ádámnak, a Bács-Kiskun megyei Kézilabda Szövetség elnökének régóta szívügye volt, hogy beinduljon a megyei második vonal is.

Nem egy légből kapott, öncélú ábránd volt azonban ez, hanem az élet valós igényeire építő, tudatos kezdeményezés, amely egyéb célok mellett elsősorban azt szolgálja, hogy egyetlen sortoló, egyetlen helység ne legyen kénytelen felhagyni a versenyszerű kézilabdázással csak azért, mert például az első osztályú versenyzést nem tudja vállalni. – A megyei szövetségnél mindig próbáljuk az sportolási igényeket figyelembe venni és olyan kezdeményezésekkel elő állni, amivel még több sportoló űzheti a sportágunkat – nyilatkozta az elnök.

– Ezt a bajnokságot azért indítottuk el, mert láttuk, egyre nagyobb számban jelennek meg amatőr versenyeken megyénkből is csapatok, így már a tavalyi évben életre hívtuk a megyei szövetség amatőr bajnokságát. Sajnos akkor a tervezett három fordulóból csak kettő valósult meg a járványügyi korlátozások miatt, de a küzdelemsorozat kedvező fogadtatása igazolta a nehézségek dacára is várakozásainkat.

Az idei bajnokságba férfi és női vonalon is négy, négy csapat nevezett be. Tiszakécskén éppen megszűnt volna a női felnőtt csapat versenyzése, ebben az új felállásban azonban folytatni tudták a sportolást. Bácsbokodon két éve állt le a női kézilabda, most, az új kiírásnak köszönhetően ott is újraindult a kézilabda élet, Tiszaalpáron pedig teljesen új kezdeményezés, hogy női csapatot állítanak ki. A létszámnak betudhatóan a bajnokság szervezése is speciális. – A csapatok mérkőzéseit három hétvégére osztottuk be, egy-egy hétvégén összesen négy mérkőzés kerül megrendezésre és a terveink szerint az első két helyezett döntő mérkőzést játszhat a Megyei Négyes Döntő keretein belül.

A résztvevők összetétele vegyes, van, ahol az első osztályban küzdő csapatból kiszorult, de játékra még bőven alkalmas, ahhoz még kedvet is érző kézilabdázók alkotják a keretet, és van, ahol fiatalok kóstolnak bele a felnőtt színtéren is a versenyszerű sportolás légkörébe. – A csapatok elsősorban amatőr, baráti szerveződések. A másik jellemző halmaz pedig a megannyi tizennyolc év alatti fiatal. Vannak tehát tizenévesek is, és hatvanöt év feletti is a bajnokságban szereplő játékosok között. De a kézilabdát mindenki labdával játssza, a kor itt nem számít!

A Bácsbokod csapata is a visszatérők között van
Fotó: Petőfi Népe

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában