Birkózás

2021.02.26. 15:18

A bajai Bajor Attilát felvették a budapesti akadémiára

Bajor Attilát, a Mogyi Bajai Birkózó Klub versenyzőjét felvette soraiba a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia.

Márton Anna

Balról: Bajor Attila, Jagicza László és Borsos Bálint

Fotó: Márton Anna

A fiatal birkózó a diák­olimpia és magyar bajnoki bronzérem mellett a felvételin, fizikai, technikai és pszichológiai felmérésen is kiválóan teljesített, ennek köszönhetően a következő tanévben már központi felkészítésben vehet részt. Attila célja, hogy világklasszis birkózóvá váljon.

A Kozma István Magyar Birkózó Akadémia leveszi a szülők válláról az anyagi terhet, ugyanis a középiskolában ingyenes kollégiumot, kitűnő ellátást, díjmentes hazautazást és némi ösztöndíjat is biztosít a birkózóreménységeknek. A tehetséges fiataloknak egy életpályamodellt biztosít az akadémia, hogy aki továbbtanul, annak további havi 100–130 ezer forint ösztöndíjjal segíti a megélhetését, az ingyenes szállás és étkezés mellett.

– Hatéves kora óta folyamatosan kitartott a sportág mellett Attila, rendszeresen edzett, és amikor hallott a Kozma István Magyar Birkózó Akadémiáról, eldöntötte, hogy ő mindenképpen oda jelentkezik – mondta Jagicza László, a Mogyi Bajai Birkózó Klub vezetőedzője. – Célja, hogy katonatiszt legyen, ezért a gimnázium után a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen szeretné folytatni a tanulmányait. Ez egy olyan lehetőség, ami óriási segítséget jelent a szülőknek, leveszik vállukról a terhet, és Bajor Attila napi két edzéssel készülhet a versenyekre. Olyan olimpiai bajnok példaképeket láthat maga előtt, akik már álltak a dobogó legfelső fokán. Az ő tapasztalataikra és tanácsaikra egy fiatal sportolónak érdemes figyelni. Ők tudnak abban segíteni, hogy hogyan jussanak el a csúcsra.

Bajor Attila (felül) és Jagicza Andor edzés közben
Fotó: Márton Anna

A Kozma István Magyar Birkózó Akadémia vezetője dr. Hegedűs Csaba, a 100. magyar olimpiai bajnok. Az akadémia szakmai vezetője Bácsi Péter kétszeres világbajnok és Európa-bajnok birkózó, valamint minden edző világbajnoki érmes helyezett.

– Amikor ezek a világklasszisok tartanak előadást, az óriási hatással van a fiatalokra. Attila esetében is. Mikor először fent volt az akadémián egy megbeszélésen, és meghallgatta dr. Hegedűs Csabát, utána úgy jött haza, hogy mindjárt széttépi az edzőtermet. Hegedűs Csabáról tudni kell, hogy mindamellett, hogy olimpiai bajnok volt 1972-ben Münchenben, utána olyan autóbalesetet szenvedett, amiből többször klinikai halálból hozták vissza, 90 kilóról 48-ra fogyott le.

A kórházban mikor lábadozni kezdett, azt mondta, hogy hozzanak be neki két egykilós súlyt, mert készülni akar a következő világversenyre. Akkor azt mondták neki, hogy örüljön, ha életben marad. Olyan akarta volt, hogy két év múlva Európa-­bajnok lett. Amikor ilyen embereket látnak a fiatalok maguk előtt, akkor ők is elhiszik, hogy semmi nem lehetetlen, csak aki a fejében érzi azt, hogy lehetetlen, annak nehéz.

A Mogyi Bajai Birkózó Klub számára az elmúlt évben kimaradtak a nemzetközi versenyek.

Idén a május 31-én Szardínián megrendezendő strandbirkózó-világbajnokságra készülnek.

– Az volt a legjobb a tavalyi évben, azok mellett, hogy csonka év volt, hogy a strandbirkózás bekerült az olim­piai sportágak közzé. A strandbirkózó országos bajnokságot versenysorozattá fejlesztették, és gyönyörű helyszíneken rendezték meg. A birkózás köztudottan nem a gazdagok sportja. Amikor a serdülő gyerekekkel a balatonfüredi versenyen voltunk, döbbenten hallgattam, hogy többen akkor látták először a Balatont – tette hozzá a vezetőedző.

A Mogyi Bajai Birkózó Klub legnagyobb eredménye az országos bajnokságon, hogy Püspöki Patrik a Lupa-tónál megverte az olimpiai bronzérmes Hatos Gábort.

– Ez azért fontos Patriknak, mert egy olimpiai érmest legyőzni óriási előrelépést jelent a versenyző életében. Ez a győzelem segít neki a továbbiakban is, hogy bízzon saját magában, és akkor valóban bekövetkezik, hogy nemsokára a világversenyeken – akár olimpián is – dobogóra fog állni bajai birkózó – zárta gondolatait Jagicza László.

Balról: Bajor Attila, Jagicza László és Borsos Bálint
Fotó: Márton Anna

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában