kecskemét

2020.06.17. 12:55

Kihirdették a MOL Tehetségtámogató Sport pályázat megyei győztesét is

A Black Page Consulting tájékoztatta szerkesztőségünket arról, hogy idén is közel száz tehetséges fiatal sportolót díjazott a MOL Alapítvány, Bács-Kiskun megyéből pedig a kecskeméti Újfalvi Lili birkózó nyerte el a támogatást.

baon.hu

A MOL Tehetségtámogató Program Sport pályázata elsősorban általános- vagy középiskolás diákoknak nyújt anyagi segítséget, akik tehetséges sportolók, és országos vagy nemzetközi versenyen is jó eredményeket értek el. Az útiköltségtérítésre, eszközvásárlásra vagy egyéb sportoláshoz köthető költségekre igénybe vehető támogatás a fiataloknak megfelelő hátteret jelent a további felkészüléshez. A támogatási keret összege nem változott, viszont a koronavírus-járvány miatti bizonytalanságok következtében felére esett vissza a beadott pályázatok száma. A márciusban meghirdetett pályázatra a 10-18 évesek kategóriájában 378 pályázat érkezett be, ebből 85 pályázatot támogat az alapítvány – köztük három páros versenyzőt –, összesen 27 millió forint értékben. A 18 éven felülieknek szóló Sport Klasszis kategóriában kilenc fő kérelmét díjazták összesen 5 millió forint értékben. Így idén összesen 32 millió forintos támogatást nyújt az alapítvány közel száz kiemelkedő teljesítményű fiatal sportolónak.

A pályázatok három körös elbíráláson mentek keresztül, a végső döntést a MOL Alapítvány kuratóriuma hozta meg egy szakértői zsűri segítségével. A pályázatra bármilyen sportág versenyzői nevezhettek, amennyiben magyarországi sportegyesületnél leigazolt versenyzők, és országos vagy nemzetközi versenyeken kiemelkedő eredményeket értek el.

A támogatottak 37%-a budapesti, 63%-a vidéki sportegyesületnél sportol és 47 különböző sportágat képviselnek. A nyertes pályázók egynegyede a 10-14 éves korosztályból kerül ki. A nyertesek a támogatást előfinanszírozásként kapják meg és a 2020-21-es nyári- és téli versenyszezonban használhatják azt fel.

A COVID-19 járvány okozta bizonytalanságok miatt ebben az évben közel 50%-kal esett vissza a pályázati kedv. Mivel azonban a támogatási keret nagyságrendje nem változott, így idén is a tavalyihoz hasonló létszámban nyerhettek támogatást a pályázók.

Szilágyi Áron kétszeres olimpiai bajnok kardozó, a MOL Alapítvány jószolgálati nagykövete, a MOL Tehetségtámogató Program zsűritagja
Fotó: Black Page Consulting

„Ahogy az elmúlt években, idén is kihívás volt értékelni a pályázatokat, hiszen számtalan tehetséges, nagy lehetőségek előtt álló és már most is eredményes sportoló versengett a támogatásért. Nagy öröm számomra, hogy seregnyi sportágban rejlenek Magyarország aranytartalékai. A hagyományosan eredményes olimpiai sportágak mellett nyertes pályázatok születtek thai-bokszban, jiu-jitsuban és falmászásban is. Vannak olyan sportolók, akiknek évek óta követem a fejlődését, közéjük tartozik Rabb Krisztián ifjúsági olimpiai aranyérmes kardozó, és vannak olyanok, akiknek ezután fogom fokozott figyelemmel követni a pályafutását. Biztos vagyok benne, hogy sokat fogunk hallani a jövőben a MOL Alapítvány által támogatott fiatal sportolókról”– mondta Szilágyi Áron kétszeres olimpiai bajnok kardozó, a MOL Alapítvány jószolgálati nagykövete, a MOL Tehetségtámogató Program zsűritagja.

A Bács-Kiskun megyei nyertes a 17 éves Újfalvi Lili, aki a Kecskeméti Testedző Egyesület birkózója. A lány 2014-ben kezdett el birkózni, majd egy évvel később magyar bajnokságot nyert. 2019-ben a kadet korosztály 69 kg-os súlycsoportjában Európa-bajnok lett, s az augusztusi Szófiában megrendezett kadet világbajnokságon 9. helyezést ért el. A támogatásból sportruházati és erőnléti eszközöket szeretne vásárolni.

A Bács-Kiskun megyei nyertes a 17 éves Újfalvi Lili
Fotó: Black Page Consulting

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában