Évtizedes álom vált valóra

2018.12.01. 11:29

Sinkó Lajos nevét viseli a kecskeméti kiállítóterem

Mintegy százötvenen voltak kíváncsiak péntek délután a Sinkó Lajosról elnevezett sporttörténeti kiállítóterem átadására.

Borbély Károly

– Évtizedeken át küzdöttünk, hogy legyen Kecskeméten egy ilyen helyiség. A kecskeméti Mercedes-Benz Sportakadémián most végre megvalósulhatott Sinkó Lajos álma – mondta köszöntőjében dr. Bodóczky László, a Kecskeméti Olimpiai Barátok Bóbis Gyula Körének az elnöke. – Ehhez kellett az önkormányzat, a Mercedes-Benz Kosárlabda Akadémia, a Hírös Sport Nonprofit Kft., a könyvtár, a levéltár, a Magyar Sportúságírók Szövetségének és még nagyon sok mindenkinek a segítsége – tette hozzá.

A kiállítóterem névadójáról Grosán Pál sporttörténész emlékezett meg. Elmondta, hogy sokan kérdezik tőle, hogy ki is volt Sinkó Lajos. Azt szokta válaszolni, hogy egy sportrajongó, aki fiatalon sok sportágat kipróbált, de a legnagyobbat a BMX-ben alkotta. Bajnokokat nevelt ki, és sokat tett azért, hogy ez a sportág minél ismertebb legyen hazánkban. Illetve Sinkó Lajos volt az, akinek a legnagyobb álma volt egy sportmúzeum létrejötte Kecskeméten. Gyűjtötte a relikviákat, a teniszlabdától kezdve a korcsolyáig, számos autogramot szerzett, hatalmas mennyiségű anyaggal alapozta meg a sportmúzeum létrejöttét.

A kiállítóterem átadása mellett bemutatták Grosán Pál A hírös város olimpikonjai című könyvét, mely az 1896-tól 2016-ig megrendezett olimpiákon részt vett kecskeméti érintettségű olimpikonokat ismerteti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában