Állománygyűlés

2024.04.13. 15:46

Vitézi kitüntetéseket is átadtak a vitézi találkozón Kecskeméten – galériával

A Történelmi Vitézi Rend Dél-közép Magyarország Törzsszéke szombaton Kecskeméten tartotta meg tavaszi összevont Törzsszéki állománygyűlését. A találkozón Bács-Kiskun és Jász-Nagykun Szolnok vármegye rendtársai vettek részt.

Sebestyén Hajnalka

A vitézek évente kétszer rendeznek törzsszéki állománygyűlést. Idén a tavaszinak Kecskemét, az őszinek Szolnok ad helyet. Ez egyben lehetőség arra, hogy a rendtársak nemcsak egymást, de akár a megyeszékhelyek értékeit is jobban megismerjék. 

Az állománygyűlésen Tiszavölgyi István három kitüntetést adott át
Fotó: Gulyás Sándor

A szombati esemény hagyományosan a zászlóbevonulással kezdődött. Tiszavölgyi Péter, 10 éves piarista diák elszavalta a Himnuszt. Közösen elmondták a magyar Hiszekegyet. Megemlékeztek az elhunyt rendtársaikról, mécses gyújtással rótták le tiszteletüket.

Ezt követően vitéz Tiszavölgyi István törzskapitány beszámolójában összegezte az elmúlt hónapok eseményeit, rendezvényeit, és kitért a következő hónapok feladataira. A beszámolót kiegészítette még a Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei alcsoport két vezetője, vitéz Morvay István székkapitány és vitéz Gyarmati Gábor hadnagy. A Történelmi Vitézi Rend Vitézi Széket vitéz Soltész Gyula helyettes főkapitány képviselte, aki ismertette a budapesti központ eseményeit, feladatait, terveit. 

Tiszavölgyi Péter, 10 éves piarista diák elszavalta a Himnuszt
Fotó: Sebestyén Hajnalka

Az állománygyűlésen Tiszavölgyi István három kitüntetést adott át. Kalocsáról vitéz Mácsai Lajos a Vitézi Rend ezüst érdemkeresztjét, Mácsainé Matos Katalin a Vitézi Rend bronz nemzetvédelmi érdemkeresztjét, míg Kecskemétről vitéz Homoky László a Vitézi Rend bronz érdemkeresztjét vehette át. Külön köszöntötte vitéz Varga Pétert 90. születésnapja alkalmából. 

Tiszavölgyi István egy különleges ajándékot is átadhatott a résztvevőknek. Vitéz Molnár Piroska, a Bács-Kiskun, és Jász-Nagykun-Szolnok megye egykori székkapitánya, ma is tiszteletbeli székkapitány az utóbbi 30 évben összegyűjtött, a vitézi rend eseményeiről készült dokumentumokat, iratokat, fotókat, újságokat felajánlotta a fiatalabb vitéztársainak, bízva abban, hogy méltó módon megőrzik az utókornak a kordokumentumokat. 

Tiszavölgyi István törzskapitány örömét fejezte ki, hogy a rendezvénynek is helyet adó Batthyány utca 2. szám alatti, önkormányzati tulajdonú épületet ezentúl térítésmentesen használhatják. Vitéz Béni Tibor és felesége, vitéz Villám Ildikó közbenjárásának eredménye, hogy ehhez megkapták az önkormányzat támogatását. 

Az állománygyűlés kötetlen beszélgetéssel zárult. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában