Ady Endre Városi Könyvtár/III. Béla Gimnázium

2024.04.09. 18:15

Helytörténeti séták indulnak Baján

A holokauszt 80. évfordulója alkalmából az emlékhét idején április 15-19 között helytörténeti séták indulnak. A programot a Zachor Alapítvány támogatásával szervezi meg az Ady Endre Városi Könyvtár és a III. Béla Gimnázium.

Márton Anna

Mészárosné Szőnyi Zsuzsanna, a gimnázium magyar-történelemszakos tanára, a Zachor Alapítvány nagyköveti programjának munkatársa vezetésével lehetőség nyílik egy másfél órás helytörténeti sétára, amely bepillantást enged a két világháború között, és a német megszállás idején itt élő bajai lakosság mindennapjaiba, s feldolgozza a drámai szituációba kerülő város életét – az akkor itt élő zsidóság sorsán át. A séta egy-egy állomásán – szemtanúk és túlélők visszaemlékezéseiként – videóinterjúk hangoznak el.

Három élő vezetéses sétát terveznek, de igényekhez igazodva alkalmazkodnak, előre egyeztetett időpontokban. A város lakosságának tervezett séta regisztrációját az Ady Endre Városi Könyvtár, a bajai középiskolák iskolavezetőinek visszajelzését a III. Béla Gimnázium igazgatósága illetve titkársága fogadja. A bélás diákok április 15-én 9 órától vesznek részt a programban.  A helytörténeti sétát ajánlott előzetesen letölteni, és a sétára fülhallgatóval érkezni. 

A séta önállóan is bejárható. Az applikáció letöltése után az országot, és várost kiválasztva lehet haladni a felületen. Angol, szlovák, lengyel cseh nyelven is elérhető, tájékoztatott a Bélás Sajtóiroda.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában