Brian Kobilka

2024.04.13. 18:47

Nobel-díjas amerikai fiziológus járt Kecskeméten, a Refiben diákokkal is találkozott – galériával, videóval

Brian Kobilka Nobel-díjas fiziológust fogadták szombaton a Kecskeméti Református Gimnáziumban, aki megtekintette a diákok labormunkáját és kötetlenül elbeszélgetett velük. Ezt követően Szemereyné Pataki Klaudia fogadta a városházán.

Sebestyén Hajnalka

Brian Kobilka Nobel-díjas amerikai fiziológus Robert Lefkowitz-cal közösen 2012-ben kapta a díjat a „G-protein-kapcsolt receptorok felfedezéséért és működésük leírásáért”. A Kecskeméti Református Gimnáziumba a Nemzeti Tudósképző Akadémia jóvoltából tett látogatást. Többek között Hegyi Adrienn biológia-kémia tanárnőnek köszönhetően, aki az Akadémia Középiskolai Képzési Programjának igazgatója. A Refi az egyik bázisiskolája az akadémiának. 

Brian Kobilka Nobel-díjas amerikai fiziológus látogatott Kecskemétre
Fotó: Gulyás Sándor

A gimnáziumban Szenes Mártonné Durucz Anna Éva igazgatónő és Engert Jakabné alpolgármester fogadta Brian Kobilkát. Először megtekintette a refis diákok kísérleteit a kémia laborban, majd kötetlen beszélgetést folyatott velük. A díszteremben a diákok angolul kérdezhették életéről, munkájáról a neves tudóst. Az eszmecserén részt vett még Martin Morad, nemzetközileg elismert tudós, a Dél-Karolinai Egyetem sejtbiológia és anatómia professzora, a ma élő legnagyobb kardiológus kutató. A Nemzeti Onkológiai Alapítvány által működtetett Nemzeti Tudósképző Akadémiát képviselte Varró András professzor, az alapítvány kuratóriumi elnöke, a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Orvostudományi kar Farmakológiai és Farmakoterápiai Intézetének egyetemi tanára, valamint Hegyi Péter, a Nemzeti Tudósképző Akadémia programigazgatója, a Semmelweis Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem és a Szegedi Tudományegyetem professzora. 

A Refis programhoz csatlakozott Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere is, aki ezt követően együtt sétált át a városházára a Nobel-djías Brian Kobilkával, és a többi tudós szakemberrel. 

A városházán közösen tartottak sajtótájékoztatót, ahol Brian Kobilka kiemelte: lenyűgözte, hogy mennyire támogatják a helyi fiatalok tudományos fejlődését. Szemereyné Pataki Klaudia hangsúlyozta: nagy megtiszteltetés számukra, hogy ilyen világhírű Nobel-díjas professzor látogatott el hozzájuk. Kiváló lehetőség ez az itt tanuló diákoknak, személyes motivációt kaptak ahhoz, hogy e téren folytassák tanulmányaikat. Kecskemétről nagyon sok neves szakember került már ki, akár orvosi, mérnöki, kutatói, művészi vagy írói pályát tekintve.

Végül a polgármester örömmel jelentette be, hogy a Nemzeti Tudósképző Akadémiával közösen új ösztöndíjprogramot indítanak az orvostanhallgatók számára, melynek célja, hogy a fiatalok orvosi tevékenységüket későbbiekben a városban végezzék, vagyis jöjjenek vissza tanulmányaik befejeztével. Az ösztöndíjat fordíthatják további tanulmányaikra, kutatási munkákra. 

A sajtótájékoztatón részt vett Brian Kobilka felesége, Tong Sun Kobilka is, aki a Stanford Egyetem professzora. 

Brian Kobilka Kecskemétről Szegedre utazott, ahol kiemelte vendége lesz a Nobel-díjasok és tehetséges diákok találkozójának, melyet a Nemzeti Onkológiai Alapítvány által működtetett Nemzeti Tudósképző Akadémia minden évben két alkalommal szervez meg. A konferencia vasárnap veszi kezdetét.


 A cikkben szereplő videó megtalálható a Baon.hu Youtube-csatornáján is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában