Kezdeményezés

2024.04.01. 13:10

Adományokat gyűjtenek a fülöpjakabi szőlőhegyi harangok megmentésére

Az egykori szőlőhegyi harangok megmentésére, villamosítására indított adománygyűjtést Csáki Béla, Fülöpjakab nyugalmazott polgármestere. Kezdeményezéséről a település közösségi oldalán adott hírt.

Vajda Piroska

Mint írja, egykor a településen nagy hagyománya volt a szőlőtermesztésnek. Ennek okán egyes szőlős településrészeket szőlőhegynek – Gyeneshegy, Májerhegy, Grófhegy (Zsidóhegy), és az Öregjakabihegy – nevezték el. Ezeket az elnevezéseket az idősebbek még ma is használják. 

Women,Hands,Hold,A,Money,Bags,And,Dropping,On,The
Forrás:  shutterstock.com / illusztráció

A szőlőhegyek őrzésére csőszöket alkalmaztak, számukra csőszkunyhókat építettek, és ezek mellé, vagy közelükbe harangokat állítottak. Ezeket elsősorban a jégesők elleni védelemre, a jégfelhők eloszlatására építették, de a déli és estéli harangszó is megszólalt általuk. Az elmúlt évtizedek alatt azonban harangozók kihaltak, a haranglábak pedig tönkre mentek. A helybeliek összefogásával viszont még megmenthetők ezek a szőlőhelyi haranglábak, villamosításukkal pedig ismét megszólalhatnának a harangok. Ennek megvalósítása azonban tetemes összegbe kerül, ezért összefogásra, adakozásra ösztönzi a fülöpjakabiakat és a faluból elszármazottakat Csáki Béla, egykori polgármester. 

Aki szívesen támogatná a kezdeményezést, az utalhat a Fülöpjakabi Önkormányzat Településfejlesztés és Üzemeltetés számla számára: 11732071-15540289-10110007. Közleménybe be kell írni: Harangok.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában