Baon podcast

2024.03.14. 11:26

Számos program várja a lakosokat Kecskeméten március 15-én – podcast

Már március 14-én indulnak a nemzeti ünnephez kötődő programok. Csütörtök este az Ókollégium lépcsőiről indul a márciusi ifjak fáklyás megemlékezése, szimbolikusan 18 óra 48 perckor. a Muraközy 200 emlékév keretein belül, a Ráday Múzeum szervezésében – mondta el a polgármester a Rádió 1 Gong Téma című műsorában.

Horváth Péter

A megemlékezésen fellépnek a Bolyai és a Református Gimnázium diákjai – mondta el Szemereyné Pataki Klaudia. Felfigyeltem egy nagyon érdekes és izgalmas új kezdeményezésre, pontosan 1848-kor, nem véletlen, hogy van ennek egy emblematikus jelentősége, az Ókollégium lépcsőjén, a márciusi ifjak fáklyás felvonulását szervezik meg, és Jókai és Petőfi kecskeméti nyomaira, kecskeméti emlékeire szerveznek egy kisebb műsort, megemlékezést.

Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere
Fotó: Bús Csaba

A március 15-i programokról is szólt a polgármester. 9 óra 30-kor kezdődnek az események a könyvtár előtt, a Petőfi 200 emlékév zárásaként felavatják Lakatos Pál Sándor Jel című szobrát a Katona József Könyvtár előtt. A szoborról korábban már többször beszámoltunk. A szobor főhajtás a magyar kultúra, anyanyelvünk, és hagyományaink előtt.  A szoboravatóra flashmobbal készülnek a szervezők az Arany János utcán. Elhangzik a Toborzó Kodály Zoltán Háry János című daljátékából a Kecskeméti M. Bodon Pál Alapfokú Művészeti Iskola és a Katona József Könyvtár közös előadásában, Kuna Lajos vezényletével. Itt a polgármester mond köszöntőt.

10 órakor a Kossuth téren folytatódik. A Tied vagyok, tied, hazám című műsort szerkesztette és rendezte Barta Dóra, Harangozó Gyula-díjas, érdemes művész. A műsorban közreműködik Bartos Barna operaénekes, Szemenyei János, Danyi Judit színművészek, Kecskemét City Balett szólistái, Kecskemét Táncegyüttes, Csiribiri Kölyökklub Kórusa, Varnyú Szonja, Hajdú Tamás, Katonka Milos (Petőfi Sándor Katolikus Általános Iskola és Óvoda tanulói), Kecskeméti Városi Fúvószenekar, Kiskun Huszár és Honvéd Hagyományőr Egyesület.

13:45-kor kezdődik az ünnepi megemlékezés Kecskemét-Hetényegyházán, a Nyíri-erdőben. A Szabadságharc 1848-1849 Alapítvány és a KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. közös rendezvényén ünnepi köszöntőt mond a polgármester. Az ünnepi műsort a Kiskun Huszár és Honvéd Hagyományőr Egyesület és a Kunszentmiklósi Nemzetőrök puskaropogástól és ágyúdörgéstől hangos, látványos csatabemutatója színesíti.

Lesz még kézműves foglalkozás és díjkiosztó a Cifrapalotában, ünnepi játszóház a Hírös Agóra Ifjúsági Otthonban, családi játék és előadások a Katona József Könyvtárban.

Szemereyné Pataki Klaudia beszélt még a Kecskeméti Tavaszi Fesztivál programjairól, és a Homokbánya jövőbeli fejlesztéséről, melyekről korábban mi is beszámoltunk. 

A cikkben szereplő podcast megtalálható a Baon.hu Youtube-csatornáján is.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában