Műalkotás

2024.02.28. 19:36

Márciusban leleplezik a kecskeméti könyvtár elé tervezett szobrot – podcast

Lakatos Pál Sándor, Munkácsy-díjas szobrászművész volt a Rádió1 Gong Téma műsorának vendége. A képzőművész a Katona József Könyvtár előtt felállítandó új szobráról beszélt a rádióműsorban, melynek előkészítő munkái már elkezdődtek.

Horváth Péter

Egyebek mellett Lakatos Pál Sándor nevéhez fűződnek a kecskeméti Naprendszer túra bolygói, mellszobrok, és ő kapott felkérést a várostól, hogy alkosson egy szobrot, mely kifejezi Kecskemét és a kultúra kapcsolatát.

Lakatos Pál Sándor, Munkácsy-díjas szobrászművész
Fotó: Rádió 1 Gong

A képzőművész elmondta, hogy a monumentális, 2,7 méter magas absztrakt bronzplasztika első változatát mintegy 20 évvel ezelőtt tervezte, és ez valósággá válik a város felkérésére. A szobor szimbólumokból építkezik, tárgyakból, melyek képesek megidézni a rég letűnt korokat, az írásbeliség kezdeteit, a pecséthengerek képi és írásos ábrázolási kultúráját, a könyvnyomtatás kezdeteit, és azt hirdeti, hogy Kecskemét befogadó város. 

A szobor a kecskeméti fiatalok számára találkozási pont lehet, az idelátogatók számára pedig közvetíti a város kultúra iránti mindenkori elkötelezettségét. A legegyszerűbb mértani alapformákból építkezik, monumentalitásra törekszik. A szobor talapzata egy bazalt kockakőből épített, fényes fekete gránitlappal fedett széles henger. A gránitlap ülőfelületként is szolgál. A talapzat szerves része a kompozíciónak, nem egyszerűen hordozója a szobornak. A szobor alsó része − az írásbeliség kezdetét idéző − pecséthengerre utaló, gazdagon megmunkált oszlop. A szobor felső része két, egymás pozitív és negatív párjaként funkcionáló és értelmezendő tömeg, melyek együttese egy nyitott könyvet szimbolizál.

Lakatos Pál Sándor hangsúlyozta, hogy a plasztika főhajtás a kultúra nagyjai előtt, egyben emlékezteti is a jelen embereit munkásságukra.

A szobrot március 15-én leplezik le.

A cikkben szereplő podcast megtalálható a Baon.hu Youtube-csatornáján is.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában