Labdarúgás

2024.05.21. 19:51

Orbán Viktor: múlt nélkül nincs jövője a magyar futballnak (videó)

Múlt nélkül nincs jövője a magyar futballnak – jelentette ki a miniszterelnök kedden Felcsúton Zsohár Melinda és Oláh János Szerelemfoci című, a felcsúti labdarúgás százéves történetét összefoglaló könyvének bemutatóján.

MW

Orbán Viktor miniszterelnök beszél, mellette Mészáros Lőrinc, a Puskás Akadémia kuratóriumi elnöke, valamint Oláh János és Zsohár Melinda szerzők a Szerelemfoci című, a felcsúti labdarúgás százéves történetét összefoglaló könyv bemutatóján Felcsúton 2024. május 21-én

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

Orbán Viktor azt mondta: a kiadvány elsősorban a helyieknek fontos, de a magyar futball számára is általános tanulságokat fogalmaz meg.

Ha egy ország elfelejti a labdarúgómúltját, akkor nem lesz mire felépítenie a jövőjét

 – hívta fel a figyelmet a kormányfő. Hangsúlyozta: a kétezres években talpra álló magyar futball előzményei ott vannak a szocialista futballban, az 1950-es évek aranycsapatában, valamint az 1938-ban világbajnoki döntőt játszó válogatottban is.

A magyar futball megszakítottsága ellenére mindig képes volt arra, hogy valahogy helyreállítsa a folytonosságot. Ez az akadémiák megalakításakor is így volt – tette hozzá Orbán Viktor.

Azonban rámutatott arra is, hogy ha nincs a futballnak jövője, elvész a múltja is, és egy zárvánnyá válik. 

A magyar futball régi dicsőségét is az tartja meg, hogy van jelenje és jövője

 – emelte ki.

A miniszterelnök úgy fogalmazott: „sohasem lehet tudni, hogy miből lesz a cserebogár”. A levente egylet 1923-as és a klub 1931-es alapításakor még Felcsúton sem gondolták, hogy a most Európa-bajnokságra készülő magyar labdarúgó válogatott keretében három olyan játékos – Nagy Zsolt, Kleinheisler László, Sallai Roland – lesz, aki a felcsúti Puskás Akadémiáról származik. Ráadásul a tartalékok között szerepel Tóth Balázs, aki szintén Felcsúton nevelkedett.

Orbán Viktor a sajtótájékoztató végén arról is beszélt: sokfajta sportággal próbálkoztak falun, de a falusi sport története alapvetően a futballszakosztályok története. Felcsúton voltak, akik vállalkoztak a kutatásra, írásra és szerkesztésre, és Mészáros Lőrinc, a Puskás Akadémia kuratóriumi elnöke meg is finanszírozta ezt. Azonban nem minden falu van ilyen helyzetben.

Ezért a kormányfő azt mondta: ha a falvakban meg akarják írni sportklubjaik történetét a helyiek, annyi pénzt hozzátesz a kultuszkormányzat, amennyit a helyiek erre a célra összeadnak. Érdekes hagyaték lesz ez – tette hozzá a miniszterelnök.

A Szerelemfoci című könyv
Fotó: Koszticsák Szilárd / Forrás: MTI

A kétkötetes kiadványt bemutatva Oláh János felidézte: egy kuratóriumi ülésen vetődött fel a felcsúti sporttörténet feldolgozásának gondolata. Zsohár Melindával nem csak a sportról, hanem a községről is szóló könyvet készítettek, amelyből a falu történetét is megismerheti az olvasó. Felcsúton már az akadémia megalakulása előtt is NB I-es és NB III-as játékosok nevelkedtek férfi, illetve női vonalon is – fűzte hozzá.

Zsohár Melinda a kiadványt egy olyan falusi történetnek nevezte, amely túlmutat a falu határain. Személyes emlékekre épülve helytörténeti és néprajzi vonatkozásokkal, de igaz anekdotákkal van tele - jegyezte meg.

Major Anita – aki Margittai Gáborral szerkesztette a kiadványt – a könyv lokális identitás erősítő szerepét hangsúlyozta, és azt is, hogy a sport mindig erősíti a közösségeket és összehozza az embereket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában