Baon podcast

2024.05.20. 06:50

Komoly sikereket érnek el Kecskeméten a hidrogéntechnológiai kutatások során – podcast

Kis Dávid, a Neumann János Egyetem Hidrogéntechnológiai Tudásközpont vezetője magáról a tudásközpontról és az ott zajló kutatásokról is beszélt a Hír FM kecskeméti műsorában.

Lizik-Varga Katalin

Kis Dávid elmondta, hogy a Hidrogéntechnológiai Tudásközpont hivatalosan 2022-ben alakult meg azzal a céllal, hogy az egyetemen folyó hidrogéntechnológiához köthető kutatásokat egyfajta mederbe terelje. Hangsúlyozta, hogy a tudásközpont folyamatosan szorosan együttműködik a karokkal.

egyetem, podcast, kutatások
Fotó: Bús Csaba / archív-felvétel

Magyar viszonylatban és közép európai viszonylatban sikerült olyan területeken megtalálni a helyünket, amiben nincs úgymond versenytársunk – fogalmazott a tudásközpont vezetője. Mint mondta, ez azért van így mert nem akarnak versenyezni. Hangsúlyozta, hogy a hidrogéngazdaság vagy a hidrogéntechnológia az nagyon sok mindenre kiterjedhet. A hidrogén előállításától a különböző felhasználási formákon át rengeteg mindent lehet kutatni és rengeteg mindent lehet oktatni a témában – magyarázta.

A vezető elmondta, hogy vannak egyedülálló sajátosságaik és olyan terveik is, amelyek megugrása után végképp egyedülállóak lesznek világszinten is. Kiderült, hogy például tartálykutatással, pontosabban a járműiparban használatos polimer béléstestű kompozit köpenyű tartályok biztonságosabbá tételével foglalkoznak.

Tüzelőanyagcellát is fejlesztenek, melynél nem vizet használnak fel, vagy villamos energiát, hogy hidrogént termeljenek, hanem hidrogént használnak és a levegő oxigénjét, hogy villamos energiát termeljenek. A közelmúltban megépítettek például egy hidrogén tüzelőanyagcellás járművet is, ami napelemet tartalmaz, illetve akkumulátort és mesterséges intelligencia vezérli. 

A beszélgetés során szóba került a jövő közlekedése is, mely során kiderült, hogy Kecskeméttel kapcsolatban is vannak nagyszabású terveik. Az igazgató elmondta, hogy a városvezetéssel szoros együttműködésben dolgoznak a város hidrogén üzemanyagcellás hajtásrendszerű autóbuszok átállásán. Mint mondta, ütemtervük szerint várhatóan az első két ilyen busz 2025-ben indul majd el  Kecskeméten.

A cikkben szereplő podcast megtalálható a Baon.hu Youtube-csatornáján is.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában