Építés és tervezés

2024.03.11. 16:15

Az M9-es határra vezető szakaszáról egyeztettek Kiskunhalason

A tervezett M9-es út tompai teherforgalmi határátkelőhelyig vezető leágazásának nyomvonaláról egyeztetett kiskunhalasi képviselői irodájában Bányai Gábor, a Dél-alföldi Gazdaságfejlesztési Zóna komplex fejlesztéséért felelős kormánybiztosa, a térség egyéni országgyűlési képviselője Véh László polgármesterrel, a tervezőkkel és az Építési és Közlekedési Minisztérium munkatársaival.

Pozsgai Ákos

Az egyeztetésről Bányai Gábor a közösségi oldalán számolt be. Úgy tűnik, hogy egyre közelebb kerül a megvalósításhoz az ország tervezett leghosszabb autópályájának építése. A nyugati országrészt a Dél-Alföldön keresztül a keleti régióval összekötő M9-es autópálya nyomvonalának építése és tervezése javában zajlik.

Bányai Gábor, M9-es autópálya, egyeztetés
A képen szemből Bányai Gábor kormánybiztos látható
Forrás: Bányai Gábor közösségi oldala

Bányai Gábor Kiskunhalason, a képviselői irodájában fogadta egyeztetésre az Építési és Közlekedési Minisztérium munkatársait, a tervezőket és Véh Lászlót, Tompa polgármesterét. A tanácskozáson napirenden volt az M9-es tervezett új teherforgalmi határátkelőhöz vezető leágazásának nyomvonala.

Véh László, Tompa polgármestere is beszámolt közösségi oldalán az egyeztetésről, e szerint jelenleg a tanulmányterv elkészítése van folyamatban, amelyet idén augusztusra kell elkészítenie a tervezőcsapatnak, akiknek további feladata a környezetvédelmi engedélyeztetési eljárás eredményes lefolytatása jövő év szeptemberéig. A megbeszélés alapján a polgármester bizakodó, mint bejegyzésében fogalmazott: nem tudja mikor fog az első kapavágás megtörténni, de szerint ilyen közel még nem voltak, hogy a település elérhető közelségében megépüljön egy gyorsforgalmi út.

A déli határátkelőt az M9-essel összekötő útvonalra azért is nagy szükség lenne, mert időnként elviselhetetlenül nagy a teherforgalom az 53-as főút településhez közeli szakaszán, ahol mára szinte állandósult a kilépésre váró feltorlódott kamionok több kilométer hosszú sora.

Az M9-es autóút a Budapest-központú, sugaras gyorsforgalmi úthálózat oldására építendő gyűrű irányú úthálózati elem. Útvonalát csak mintegy iránymutatásként jelölték ki, végleges nyomvonala még egyeztetés tárgyát képezi. A Magyar Építők tavaly október végén arról számolt be, hogy a pályából eddig összesen 20 kilométernyi szakasz (az is csak 2x1 sávon) készült el, ám folytatódhat az M9 kivitelezése: kiírták a közbeszerzést az M9-es gyorsforgalmi út újabb három szakaszának tervezésére – idézte a Wikipédia szócikkét a Világgazdaság témával foglalkozó írása. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában