Baon podcast

2024.03.01. 17:11

Fakitermelést végeznek Kecskemét két erdejében a következő hetekben – podcast

Szabó Lajos erdőmérnök, Kecskemét erdészeti szakirányítója beszélt a városi erdőkben zajló fakitermelésről a Rádió 1 Gong Téma című műsorában. Az erdőkezelési koncepció részeként most a katonatelepi véderdőben és a Csalánosi Parkerdőben végeznek ilyen munkálatokat.

Horváth Péter

A szakember rávilágított arra, hogy a fakitermelési munkákat vegetációs időszakon kívül végzik, ezért már novemberben elkezdődtek a munkák. A jelenlegi munkálatokat megelőzően a kórház melletti Milliomodik hektár emlékerdőben végeztek kitermelést, ami már lezárult, csakúgy, mint az Izsáki úti véderdőben, ahol a veszélyes fák kitermelésére koncentráltak. Ott különleges technológiával, kosaras gépekkel, alpin technológiával vágták ki a lakóépületek közelében lévő nyárfákat.

A következő munkálatok célja a katonatelepi és a Csalánosi Parkerdőben az idős, 40-50 éves nyárfák megújítása, illetve szintén érintik a veszélyes fák kitermelését. Túlnyomó részük szürke nyár, de van köztük fekete és nemes nyár is. A kivágandó fákat jóval korábban kijelölték már. Mintegy 350-400 köbméter fát termelnek ki a két erdőben.

Szabó Lajos hangsúlyozta, az erdőkezelési koncepció fontos szerepe, hogy biztosítsák a lakóövezetek mellett található véderdők folyamatos borítását. Ezért a fakitermelést alkalmanként kisebb léptékben valósítják meg, kevesebb faanyagot eltávolítva, amivel nem képződik nagy tarvágott felület. Közben gondoskodnak az erdő megújításáról, figyelembe véve a természetes erdőmegújulási folyamatokat, illetve szükség szerint ültetnek is facsemetéket. Az erdőmérnök arról is beszélt, hogy felmerült az a lakossági igény, hogy a véderdő nyárfáit őshonos keménylombú fákra váltsák le. Szabó Lajos szerint ez jó irány, és ennek fokozatos megvalósításán dolgoznak. Az ültetett csemeték már keménylombúak lesznek, szilek, kőrisek, tölgyek, vadkörték.

Szabó Lajos elmondta, hogy az érintett területeket lezárják a forgalom elől, és arra kérik a lakosságot, hogy még gyalogosan se közelítsék meg ezeket. A fakitermelési munkák hozzávetőleg egy-egy hétig tartanak majd a két helyszínen.

A cikkben szereplő podcast megtalálható a Baon.hu Youtube-csatornáján is.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában