Közlemény

2024.02.21. 18:33

Fakitermelést végeznek a kecskeméti erdőkben

A kecskeméti önkormányzat a vagyonkezelésében lévő erdőkben két területen tervez fakitermelést a közeljövőben: a Katonatelepi véderdőben és a Csalánosi erdőben − írja közleményében az önkormányzat.

Horváth Péter

A fakitermelés az érintett területek frekventált részén várható, Katonatelep-Lugas soron és a Csalánosi Csárdát Kadafalvával összekötő földút mellett.

fakitermelés, erdők, véderdő, közlemény
A Katonatelepi véderdőben és a Csalánosi erdőben terveznek fakitermelést
Fotó: MW-archív / illusztráció

A közlemény szerint idős nyárfa erdőket érintenek a munkálatok, melyekben időszerű a fahasználati beavatkozás. A munkák február 26-án, hétfőn kezdődnek. A kivitelezés időszakában a biztonságos munkavégzés és a balesetek elkerülése érdekében az erdőt, a munkaterületet, egyes erdővel határos utcarészeket lezárják a forgalom elől. A fakitermelés során mintegy 350 köbméter faanyagot vágnak ki.

A közlemény arra is kitér, hogy mivel ezek az erdők közvetlenül lakóövezet mellett találhatóak, ezért állapotuk közvetlen hatással van a városlakók mindennapjaira.

Mint írják, a város erdőkezelés koncepciója alapján többféle erdészeti munkát is végeznek a következő időszakban. Ennek célja, hogy megújítsák az idős erdőt, megszüntessék a kiszáradt fák okozta veszélyt, növeljék az erdő ökológiai stabilitását, és fejlesszék a parkerdő és a véderdő-funkciót.  

A fakitermelés szakszerű elvégzésével az erdőszerkezetet a folyamatos erdőborítás irányába változtatják meg. A kivágandó fákat már kijelölték a szakemberek. Mivel a feladathoz hozzátartozik a természetvédelmi állapot, a biodiverzitás növelése is, ezért holtfa is marad a területen: a lábon álló facsonkok, ágkupacok odúlakó madaraknak, különféle rovaroknak, gombáknak jelentenek élőhelyet a jövőben − részletezi az önkormányzat közleménye.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában