Lakossági fórum

2024.02.19. 13:50

Kalocsán júniusban indul a vízmegtartó és környezetvédelmi program

A városban az úgynevezett „gyümölcs utcák” melletti terület, az egykori homokbányák helyének rekonstrukciós fő célja a meglévő medrek rehabilitációja, azokban állandó vízszint kialakítása, a szélsőséges időjárási viszonyokhoz való alkalmazkodóképesség javítása. Az uniós forrásból megvalósuló beruházás során különös figyelmet fordítanak az élővilág védelmére, a vizes élőhelyek kialakítására, a meglévők ökológiai értékek növelésére, a biodiverzitás fokozására – hangzott el a városházán a beruházással érintett terület környékén élők részére rendezett lakossági fórumon.

Zsiga Ferenc

Fotó: Zsiga Ferenc

A megjelenteket Filvig Géza polgármester köszöntötte, majd a város zöldítését és ökológiai célú fejlesztését célzó projekt fontosságát hangsúlyozva leszögezte: a fejlesztés megnyugtatóan rendezi majd a hosszú ideje elhanyagolt terület sokoldalú és környezetbarát hasznosítását.

A folytatásban Fekete Csaba, a Life Logos 4 Water program kalocsai projektvezetője elmondta: a tervek szerint még idén befejeződhet a „gyümölcs utcák” mögötti területeket érintő vízgazdálkodási és környezetvédelmi beruházási program, a Life Logos 4 Water kalocsai projekteleme. A bátyai polgármester emlékeztetett: a bátyai önkormányzat vezetésével, konzorciumban megvalósuló beruházásról múlt év tavaszán már tartottak egy lakossági fórumot, amelyen a beruházás lényegét ismertették. Erre figyelemmel ezúttal a kezdeti tervekhez képest bekövetkezett változásokról lesz szó, ugyanis a lakossági észrevételeket és a hatósági egyeztetések eredményeit, kiemelten a környezetvédelmi hatóság észrevételeit beépítették a tervekbe. 

Fekete Csaba, Bátya polgármestere
Fotó: Zsiga Ferenc

Ennek megfelelően valamivel kevesebb fa kerül kivágásra, csak azokat az egyedeket távolítják el, amelyeket állapotuk vagy elhelyezkedésük feltétlenül indokol.

Az egykori homokbányák medreiben úgy biztosítják az állandó vízszintet, hogy az ezen a szakaszon csak sokak által „Giga” néven emlegetett Vajas-csatornából (Csorna-Foktői árapasztó csatorna) szivattyúval, illetve zsilippel kétirányú összeköttetést biztosítanak. A környező utcák csapadékvize gravitációs úton jut a befogadóba, de szikkasztó árkokat is kialakítanak. Az extrém záporok után itt összegyűlt vizet szivattyúval emelik át a Vajas-csatornába. 

A szakember az előadást követően a lakosság kérdéseire válaszolt. Ezek közül a legfontosabbak a projekt időzítésére vonatkoztak. Mint elhangzott, a beruházás legkésőbb idén júniusban kezdődik és a tervek szerint még ebben az évben befejeződik. A projekt megvalósítása a terület hasznosítására kötött korábbi megállapodásokat nem érinti, viszont a szerződő felek a kivitelezéssel járó nehézségeket kötelesek tűrni.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában