Kalocsa

2024.02.16. 16:49

Filvig Géza: Stabil és kiszámítható költségvetés került a képviselők elé

Mondhatni ment, mint a karikacsapás a város működése szempontjából legnagyobb horderejű dokumentum, Kalocsa város 2024. évi költségvetési rendeletének elfogadása, amelyet csütörtökön a 12-ből, a 8 jelenlévő képviselő gyakorlatilag vita nélkül megszavazott.

Zsiga Ferenc

A képviselő testület vita nélkül megszavazta a 2024-es költségvetést

Fotó: Zsiga Ferenc

– Stabil, jó színvonalú működést biztosító, előremutató, kiszámítható, gondoskodó és mértéktartó költségvetés került a képviselők elé – így jellemezte Kalocsa város 2024. évi költségvetés-tervezetét Filvig Géza polgármester és Simon Zoltán alpolgármester. A kormánypárti képviselők támogatásával és a jelen lévő egy ellenzéki, baloldali képviselő, Balogi József tartózkodása mellett elfogadott büdzsé legfontosabb jellemzője: valamennyi kötelező és önként vállalt feladat finanszírozását lefedi. Lehetőséget ad az önerős beruházások folytatására; az önkormányzati intézményekben dolgozó 254 fő részére, azok nagyobb anyagi megbecsülése érdekében cafetéria- térítést biztosít, a sportegyesületek működési támogatását 11-ről 20 millió forintra emeli, a belterületi utak javítására az előző évi 32 millió helyett 50 millió forintot biztosít, a szociális bizottság támogatási keretét – szükség esetén – belső átcsoportosításokkal a felmerülő igényekhez igazítva, így gyakorlatilag felső határ nélkül engedélyezi. 

A polgármester az ülés elején bejelentette, a távol lévő képviselők közül többen jelezték, hogy betegség miatt nem tudnak jelen lenni a tanácskozáson. Így Bagó Zoltán, Vincze András, Király Róbert és Szabó Balázs, mivel távol voltak, nem is vettek részt a napirendre tűzött témák tárgyalásában. Bizonyosan ez is hozzájárult ahhoz, hogy költségvetési rendelet tervezetét ezúttal az ellenzéki padsorokból sem érte kritika, még csak érdemi módosító indítvány sem született, hozzászólásokkal együtt rekord idő, mintegy 25 perc alatt elfogadták az idei költségvetést.

Filvig Géza arról is szólt, hogy az 5 milliárd 136 millió forint főösszegű költségvetés esetében a tervezett 3,6 millió forintnyi tartalékkeret szembeötlően kevés, de mint mondta, volt olyan év, amikor ez ettől is kevesebbnek bizonyult.

 Viszont esetlegesen, az adott helyzethez alkalmazkodva, belső átcsoportosításokkal egy ekkora főösszegű költségvetés esetében a rendkívüli helyzetek is kezelhetővé válnak. A polgármester rámutatott: a költségvetés egyik erőssége, erénye az is, hogy a város valamennyi önként vállalt feladatát, például a Bursa Hungarica felsőoktatási ösztöndíjpályázatból rá eső részt, a 65 év feletti kalocsai emberek ötezer forintos húsvéti és karácsonyi támogatását, valamint a sport- és civilszervezetek segítését biztosítani tudja.

A polgármester hangsúlyozta, hogy az önerős beruházások folytatódhatnak a városban, és például a belterületi utak karbantartására az előző évi 32 millió helyett 50 millió forintot biztosítanak. Amint azt már a sportbálon bejelentették, visszatér a sportegyesületek korábbi támogatása, amely így szinte megduplázódik, 11 millióról 20 millió forintra emelkedik. Filvig Géza itt jegyezte meg, hogy ez a gyakorlatban 20 milliónál is nagyobb összeg, hiszen a Tenisz Klub és a Méhecskék esetében a létesítmény rezsidíját az önkormányzat fizeti. Hozzátette: a 2024. évi költségvetés lehetőséget biztosít arra is, hogy az önkormányzat intézményeinél, így a Vagyonhasznosítási Kft-nél dolgozók, összesen 250 fő a nagyobb anyagi megbecsülés jegyében cafetéria-támogatásban részesüljön. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában