Gázkitörés

2024.01.26. 18:55

Huszonhárom napig tartott a 45 évvel ezelőtti zsanai Armageddon – videóval

Negyvenöt évvel ezelőtt, január 25-én tompa robbanás rázta meg Zsanát és ezzel egy hosszú hetekig tartó harc vette kezdetét ember és természet között.

Tapodi Kálmán

1979. január 25-én éjjel Zsana határától nem messze levő földgázmezőn (Kőolaj- és Földgázbányászati Vállalat Zsana Északi 2-es) épp béléscsövezést végeztek a munkások. Fúrás közben körülbelül 1800 méter mélységben betört a gáz

Fotó: BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság

1979. január 25-én éjjel fél 2 körül a település határától nem messze levő földgázmezőn (Kőolaj- és Földgázbányászati Vállalat Zsana Északi 2-es) épp béléscsövezést végeztek a munkások. Fúrás közben körülbelül 1800 méter mélységben betört a gáz. A dolgozók gyorsan cselekedtek, lezárták a kitörésgátlót, ez azonban már nem volt elég, a lefúvató berendezésen keresztül a gáz a szabadba áramlott, majd a súrlódástól meggyulladt. Ötven-hatvan méter magas lánggal kezdett égni – elevenítette fel a történéseket Varga-Cserjési Zsófia, BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közösségi oldalán.

Mint írták: nem ez volt az első gázkitörés hazánk történetében. 1968-ban, csaknem egy hónap megfeszített munka után sikerült megfékezni a lángokat Algyőn. Az itt szerzett tapasztalat, most jól jött. A hatóságok gyorsan a helyszínre érkeztek és munkához láttak. Az elsődleges feladatuk a fúrótorony ledöntése és elszállítása, majd a környék megtisztítása volt. A közelben kutakat fúrtak, vízvezetéket és víztározókat hoztak létre az oltóvíz biztosítására. Január 30-án sikerült lelőni a megroncsolódott kitörésgátlót. Ezután létrejött egy nagyobb, függőleges és egy kisebb, vízszintes lángoszlop. A tényleges oltást február 1-én tudták elkezdeni. Február 2-án részsikert értek el, 18 percre sikerült eloltani a lángoló gázt. Sajnos újra belobbant. 

Február 4-én hatalmas dolog történt: sikerült leválasztani a csőszerkezetről azt a részt, ami az oldalirányú lángolást okozta. A következő nagy cél az alsó kitörésgátló leszerelése volt. Ezt kisebb robbantásokkal próbálták elérni, ekkor azonban a gáz újra belobbant. Február 10-én végül sikerrel jártak és eloltották az oldalsó, majd február 11-én a függőleges lángoszlopot. 

Február 14-én helyére tették és rögzítették az új kitörésgátlót. Ekkor még mindig áramlott ki a gáz, de már csak szűkebb sugárban. Másnap, február 15-én dél körül próbának vetették alá és mivel bírta a terhelést, lezárták a kutat. A gázkitörést elfojtották. A munkálatokban, csúcsidőben, csaknem nyolcszázan vettek részt. Sugárcsövekkel, haboltókkal vízágyúval, gépjárműfecskendővel és egy különleges, TRO oltóval dolgoztak.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában