Enyhe időjárás

2024.01.25. 17:26

A mostani téli szezonban sem sikerül levágni a nádat a halasi Sóstón – galériával

Hosszú évek óta gondot okoz a nád levágása a halasi Sóstón is. Úgy tűnik, hogy idén sem lesz ez másként. Néhány napja ugyan egy vállalkozó munkához látott, de elakadt a munkagép a nádasban. Minden télen legalább a nád harmadát le kellene aratni, hogy képes legyen a megfelelő megújulásra, de az enyhe időjárás miatt a mostani szezonban sem sikerül.

Pozsgai Ákos

A fotó 2020. januárjában készült a halasi Sóstón, akkor kapott utoljára engedély a sporthorgász egyesület a nád égetésére.

Fotó: Pozsgai Ákos / archív-felvétel

A jégről történő nádaratás lenne a legideálisabb, mert így a nád tövének a védelmét tudnák biztosítani, hogy ne legyenek taposási károk. De ehhez legláb 10–12 centiméter vastagságú, összefüggő, teherbíró jégréteg lenne szükséges huzamosabb időn keresztül. Évek óta nem alakult ki megfelelő vastagságú jég a halasi Sóstón, hogy megfelelő mennyiségű nádat tudjanak aratni. Környezetvédelmi szakemberek szerint ez hatással lehet a vízminőségre és az élővilágra is, ugyanis így évente növekszik a tó vizében a biomassza, amit csak a baktériumok, esetleg a gombák tudnak lebontani, ezeken a részeken azonban oxigénhiányos környezet keletkezik, ami végső soron a nádasokban élő közösségekre is kihat.

Négy évvel ezelőtt, miután szintén hosszú évek óta nem sikerült levágni a tavon a nádat, a kiskunhalasi Sóstó Sporthorgász Egyesület engedélyt kapott arra, hogy felügyelettel leégessék a nádat a tó egy részén, azóta azonban erre nem volt lehetőség, és nem is kap engedélyt az illetékes hatóságoktól a tó felügyeletét ellátó horgászegyesület. Maradnak a parthoz közeli sekélyebb részek, ahol az egyesületi tagok önkéntes munkával vagy vállalkozói felajánlással szokták eltávolítani az elszáradt nádat, a tó nagy részén azonban lábon marad a régi nád – számolt be Molnár Ottó, a Sóstó Sporthorgász Egyesület alelnöke, aki egyre kisebb esélyt lát arra, hogy a mostani téli szezonban nagyobb területen le tudnák vágni a nádat.

A nád mellett, főként a nyári időszakban, a rendkívül alacsony vízállás okozott sok gondot a halasi Sóstón az elmúlt évek aszályos időszakában. A Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ) pályázatot írt ki a horgászegyesületek számára az aszálykárok okozta költségek kompenzálására, amelyen 1,4 millió forintot nyert a halasi horgászegyesület.

A csökkenő vízszint pótlására a halasi önkormányzat korábban kormányzati és európai uniós pályázaton nyert mintegy kétszázmillió forintból a Felsővárosban felgyülemlő csapadékvizet a Sóstóba tudta vezetni, ennek köszönhetően sikerült növelni a tó vízszintjét. Szeptemberben még aggódva tekintettek a horgászok a téli időszak és a következő év elé, az előrejelzések szerint száraz, aszályos időszakot jósoltak a szakemberek. A borúlátó előrejelzés azonban nem jött be, a csapadékos időjárásnak köszönhetően mintegy harminc centiméterrel növekedett a Sóstó vízszintje, így a tó jelenlegi átlagos vízszintje 42 centiméter, ami elegendő ahhoz, hogy a halak épségben átvészeljék a telet.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában