Kiskunhalas

2024.01.14. 12:59

Bármennyire is csábító, egyelőre életveszélyes a befagyott tavak jegére lépni

A tiltás ellenére is vannak, akik rá merészkednek a befagyott tó jegére a halasi Sóstón is, ahol a vakmerőbbek a parttól beljebb is korcsolyáznak. Pedig nemcsak tilos és szabálysértési eljárás keretében akár kétszázezer forintig is büntethető, hanem életveszélyes is az alig 4-5 centiméter vastagságú jégre lépni jelenleg.

Pozsgai Ákos

Sokan merészkednek a vékony jégre

Fotó: Pozsgai Ákos

Sokakat csábít az egybefüggő jégmező a kiskunhalasi Sóstó partjára is, ahol az elmúlt napok hideg időjárásának köszönhetően a legtöbben napnyugta idején csodálják a bíbor-vörösben úszó befagyott tavat. A bátrabbak a part közelében biztonságosnak tűnő jégre merészkednek, csúszkálnak, a kutyáikkal játszanak, a vakmerőbbek azonban a tó közepe felé is bemerészkednek korcsolyázni, hiába nem elég vastag még a jég ahhoz, hogy biztonsággal rá lehessen menni. A parton alig 4-5 centiméter vastag a jég, ami bármennyire is szép és csábító, tilos és életveszélyes rálépni.

A sportolásra alkalmas jégvastagság – legalább 10-12 centiméter – eléréséhez egy-két hét és folyamatosan mínusz 10 Celsius-fok alatti hőmérséklet szükséges a szakemberek szerint. Az időjárás előrejelzés szerint ugyan hamarosan újabb hidegfront érkezik, azonban várhatóan még ez sem lesz elég ahhoz, hogy megfelelő vastagságúra hízzon a tavakon a jég ahhoz, hogy biztonsággal rá lehessen menni. 

A parton alig 4-5 centiméter vastag a jég
Fotó: Pozsgai Ákos

– „Nagyon óvatosan, nem csak csúszik, merül is” – írta a Fülöp Róbert Kiskunhalas polgármestere közösségi oldalán az egyik hozzászóló, a városvezető pedig arra figyelmeztet, hogy egyelőre „mindent a szemnek, semmit a korcsolyának”. A jégen tartózkodás szabályainak a betartását a rendőrök, a közterület-felügyelők és a halőrök ellenőrizhetik, a figyelmeztetés mellett, ismételt elkövetés esetén akár 90 ezer forintig terjedő helyszíni bírság, vagy szabálysértési eljárás keretében akár 200 ezer forint pénzbírság is kiszabható.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában