Vízszint

2024.01.04. 17:18

A víz alatt korhadnak és rozsdásodnak a horgászcsónakok a halasi Sóstón – galériával

Az elmúlt hetek csapadékos időjárása miatt jelentősen nőtt a vízszint a halasi Sóstón is, a tópart közelében több horgászcsónak is víz alá került. Dobos János, a Sóstó Sporthorgász Egyesület elnöke felhívással fordult a csónaktulajdonosok felé, hogy ellenőrizzék, és akinek a csónakja vízzel telítődött vagy elsüllyedt, húzza ki a partra és gondoskodjon a karbantartásáról.

Pozsgai Ákos

Fotó: Pozsgai Ákos

Néhány éve még a kiszáradás fenyegette a Sóstót a rendkívül alacsony vízállás miatt, az önkormányzat pályázati forrásból több száz millió forint értékben több beruházást is elvégzett, amely a Felsőváros csapadékát a tóba vezeti. Az útépítések és felújítások során a csapadék-elvezető csatornarendszer jelentős részét felújították, az Eperd utca közelében egy víztározó épült, ahonnan több száz méter hosszú vezetéket építettek a Sóstó mellett kialakított vízgyűjtőbe, ahonnan pedig továbbengedik az esővizet a tóba. A beruházással egyszerre két problémát igyekezett orvosolni az önkormányzat, a nagyobb zivatarok és a csapadékosabb időjáráskor kialakult belvízi problémákat, valamint a Sóstó vízutánpótlását.

Az elmúlt időszakban jelentős mennyiségű csapadék hullott, a Sóstó vízszintje is emelkedett, ami miatt azonban a tóparton alacsony szinten rögzített horgászcsónakok egy részét elöntötte a víz, van, amelyik teljesen el is merült a tóban. A náddal és gyomnövénnyel körbenőtt, korhadó és rozsdásodó ladikok látványát szeretné megszüntetni a horgászegyesület vezetősége, ezért felhívással fordult a szervezet elnöke az érintett csónaktulajdonosok felé, hogy emeljék ki a vízből a csónakokat és végezzék el a szükséges karbantartásokat.

– Azokat a rossz állapotban lévő ladikokat, amiket a vízben hagytak a tulajdonosaik, az egyesület a saját költségén kiemeli a tóból és a telephelyén megőrzésre elhelyezi el. Ha később sem jelentkezik érte a tulajdonos, a jogi lehetőségeket megvizsgálva az egyesület értékesíteni fogja – mondta el hírportálunknak Dobos János egyesületi elnök.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában