Petőfi Emlékház

2023.12.31. 17:01

Petőfi Sándorra emlékeztek az év utolsó napján Kiskunfélegyházán – galériával

Petőfi Sándor születésének 201. évfordulójára emlékeztek az év utolsó napján Kiskunfélegyházán, a költő gyermekkori otthonában. A megújult Petőfi Emlékházat és tárlatait Mészáros Márta, a Kiskun Múzeum igazgatója mutatta be a megjelent vendégeknek az ünnepi koszorúzás és műsor után.

Vajda Piroska

A költő tisztelői koszorút helyeztek el az emlékház falán az 1861-ben felavatott emléktáblánál

Fotó: Vajda Piroska

Évtizedes hagyomány Félegyházán, hogy az év utolsó napján a Petőfi Emlékháznál gyűlnek össze a költő tisztelői, hogy koszorút helyeznek el az emlékház falán 1861-ben felavatott emléktáblánál. Az idei megemlékezés rendhagyó volt, a koszorúzás után ugyanis a megújult az emlékházban folytatódott az ünnepség, ahol Csányi József polgármester köszöntője után Nagy Tünde és F. Juhász Zoltán zenés-verses előadását hallgathatta meg a közönség. Ezt követően Mészáros Márta, a Kiskun Múzeum igazgatója Juhász István Pilinszky-díjas pedagógussal beszélgetett a költőhöz fűződő viszonyáról. Kiskunfélegyháza díszpolgára ugyanis szenvedélyesen rajong Petőfi Sándorért. A Petőfi-emlékév alkalmából több művel is tiszteleg a költő születésének 200. évfordulója előtt. Láng van a szívemben címmel előadás-sorozatot tartott a költőről a könyvtárban, de könyvet és hangjátékot is írt. 

A beszélgetést követően Mészáros Márta kalauzolásával ismerhették meg a látogatók a Petőfi Emlékév tiszteletére megújult Petőfi Emlékház új kiállítását. A tárlatot végigjárva mindent megtudhattak az érdeklődők Petőfi Sándorról. A modern, mai kor elvárásainak megfelelően berendezett kiállítótér több egységre tagolva mutatja be Petőfi Félegyházáját – Félegyháza Petőfijét. A bejáratban a híres Szülőföldem című vers fogadja a látogatókat, akiket a költemény az egész kiállításon végigkísér. Elindulva a kiállítótérben először az emlékház, majd a város történetét ismerhetik meg az érdeklődők. Ebbe beágyazva a Petrovics család Félegyházán töltött időszaka is feltárul. A mészárszék megőrzött relikviáiból egy mészárszék enteriőrt is kialakítottak. A kiállítás bemutatja költő életútját a szülők születésétől 1849-ig, kiemelve az életút főbb állomásait, verseit. A tárlatban nagy hangsúlyt kap a félegyházi Petőfi kultuszt: mintegy 150 évet összegezve kibontakoznak a helyi kultusz legfontosabb állomásai, a szülőhelyhez kötődő kutatások, a Petőfi-kutatók, a Petőfi-szobor története és napjainkig minden, ami Petőfivel kapcsolatos. A látogatók két teremben is megpihenhetnek: kialakítottak az emlékházban egy kis moziteremet, ahol a költőhöz és a félegyházi kötődéshez, kultuszhoz kapcsolatos kis videókat, képeket vetítenek. A másik interaktív térben pedig a költővel kapcsolatos játékok várják az érdeklődőket. A kiállítás utolsó előtti termét A helység kalapácsa című vígeposznak szentelték, a műnek ugyanis félegyházi vonatkozása is van. A történetet modern, képregényes stílusban tárják a látogatók elé. Ezt követően pedig a versek termében a félegyháziak legkedvesebb Petőfi verseket olvashatják a látogatók. Mindezek mellett megtekinthetik az emlékházban Fekete János helytörténeti kutató emlékszobáját, valamint Dulity Tibor alkotóművész állandó tárlatát is – részletezte Mészáros Márta, aki végezetül elmondta, hogy a megújult emlékház január 8-tól látogatható. 

Petőfi Sándor tisztelete Kínában

A vasárnapi megemlékezés vendége volt Li Zhen Árpád, műfordító is, aki számtalan Petőfi költeményt fordított kínai nyelvre. Javaslatára állítanak emlékoszlopot az Ótemplom mögött létrehozott fordítói emlékoszlop sétányon Bai Mang kínai költő és műfordító tiszteletére. Megtudtuk, Bai Mang több Petőfi verset és a költő életrajzát is lefordította kínai nyelvre. Petőfi Sándor Szabadság, szerelem című versének fordítása a legismertebb és legszebb kínai nyelven, több millió példányban forog közkézen, része a közép iskolai oktatásnak. Bai Mangot fiatal korában kivégezték, ő is a szabadságért áldozta életét, mint Petőfi Sándor.

Li Zhen Árpád a vasárnapi ünnepség végén felajánlott egy kiállítási anyagot Bai Mangról, amelyet a emlékoszlop június 11-i avatásakor mutatnak be a felújított Petőfi Házban. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában