Döntés

2023.11.03. 20:50

Kalocsán a Róna utca elnevezése Anda utcára változik

Még július közepén kezdeményezte a polgármester, hogy a város legnagyobb iparűzési adó befizetőjéről és a legnagyobb értékben fejlesztő cégéről, az ANDA Present Group-ról nevezzék el a társaság létesítményeinek helyet adó Róna utcát. Filvig Géza akkori érvelése szerint az utca árkeresztelése egyfajta elismerése lehetne a dinamikusan fejlődő, a jövőjét Kalocsán tartósan elképzelő cég tevékenységének, a helyi közösségek érdekében tett jószolgálati erőfeszítéseinek.

Zsiga Ferenc

Az ANDA Present Group új csarnoka

Fotó: Tapodi Kálmán

Az utca átnevezésének jogi előkészítésével a képviselő-testület júliusban a jogi és ügyrendi bizottságot bízta meg, amelynek elnöke, Vincze Tamás az október 26-i tanácskozásra készített előterjesztést. Miután az utcaneveket helyi rendeletben kell szerepeltetni, a vonatkozó rendelet módosításának tervezetét is benyújtotta. 

A polgármester a téma felvezetésekor felidézte, hogy az Anda telephelyéhez és a fejlesztés alatt álló területeihez vezető Róna utcában csupán egy, igaz, oda régebben települt cég, a Szakmári Gabona Kft. található. A társasággal egyeztettek, és az önkormányzat felajánlotta, hogy az utcanév változásából eredő költségeket – új telephelybejegyzés, bélyegzők cseréje, új utcanév tábla, stb. – átvállalja az önkormányzat. Egyébiránt a látványában is új, korszerű Anda csarnokok által a Szakmári Gabona Kft. telephelye is értékesebbé válik. 

Mint emlékezetes, az idén februári alapkőletételt követő öt hónap múlva elkészült és immár termelő és logisztikai célokat szolgál az ANDA Present Kft. kalocsai telephelyén felépült új üzemcsarnok, melyet július 20-án Varga Mihály pénzügyminiszter avatott fel. 

Miután az illetékes bizottságok támogatták a döntést és ellenvélemény sem fogalmazódott meg, végül a rendeleten végzett utolsó pontosítások után a képviselők megszavazták az utcanév változtatást, tehát Kalocsán a Róna utcát a rendelet kihirdetését követően Anda utcának nevezik.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában