Képviselő-testületi ülés

2023.07.20. 09:45

Átneveznék a Róna utcát Anda utcára Kalocsán

Nagyon sok településen van úgy, hogy jelentős gazdasági szereplőről neveznek el közterületet, ám Kalocsán erre mindeddig nem volt példa. Hogy lesz-e, az egy hosszabb jogi procedúra végén, várhatóan az év végéig dől el. A képviselő-testület legutóbbin ülésén tárgyalták a Róna utca név megváltoztatásának előkészítését. A város Kiskőrös irányában lévő utolsó utcája új nevének az ott telephellyel rendelkező ANDA cégcsoport nyomán, az Anda nevet szánják.

Zsiga Ferenc

Képviselő-testület

Fotó: Zsiga Ferenc

Az előterjesztést jegyző polgármester szerint azért, mert az ANDA cégcsoport jelentős beruházásokat végzett Kalocsán, az önkormányzattal is példaértékű kapcsolatot alakított ki, és a városban működő társadalmi szervezetek tevékenységét is segíti. 

– Fontosak a gazdasági szereplők a város életében, azok Kalocsa gazdasági életét, gazdasági erejét erősítik. Az ANDA cégcsoport igen jelentős fejlesztést végzett a városban, melynek révén az önkormányzat bevételei jelentős mértékben emelkedtek. A társaság a városi önkormányzatnak a 2023. évben várhatóan 160 millió forint iparűzési adót fizet. Összehasonlításként: 4 évvel ezelőtt ez az összeg még 16-18 millió forint volt. Nincs olyan kalocsai cég ezen a vállalkozáson kívül, amelyik 30 milliónál több iparűzési adót fizetne – fejtette ki az ülésen dr. Filvig Géza. A polgármester hozzátette: „Ennek elismerésére kezdeményezem, hogy a jelenlegi Róna utca nevet Anda utcára változtassuk meg. Az Anda további fejlesztéseket is tervez a városban, a héten lesz az egyik újabb csarnokának az átadó ünnepsége. Az adott utcában a cég tulajdonában további területek vannak, ahol a remények szerint folytatódnak a fejlesztések, és András Attila tulajdonos, vezérigazgató úrnak is erős a kalocsai kötődése, lokálpatrióta szívvel gondolkodik. Az utcanév-változtatás eljárásrendje az, hogy a képviselő-testület felkéri a Jogi és Ügyrendi Bizottságot, hogy készítse elő a változtatást és tegyen javaslatot a képviselő-testületnek.” 

Dr. Bagó Zoltán képviselő a jogi bizottság képviseletében elmondta: a jogi bizottság megtárgyalta az előterjesztést, egyetért a polgármesteri indokolással, azt jó ötletnek tartja, de ehhez a hatályban lévő önkormányzati rendelet ide vágó részét kell egyértelművé tenni. Továbbá meg kell vizsgálni, hogy a Róna utcába hány cég van bejegyezve, hiszen azoknak adott esetben telephely címet kell változtatni, bélyegzőket kell cserélni, ami számukra többletterhet jelent.

Az elhangzottakra reagálva a polgármester elmondta: a mostani szavazás csak arról szól, hogy a képviselő-testület felkéri a jogi bizottságot a névváltoztatás előkészítésére, mely folyamat a képviselő által elmondottakat is tartalmazza. Az érvelést dr. Bagó Zoltán elfogadta, így a napirendet a jelenlévő képviselők egyhangú szavazása zárta, azaz elkezdődik utcanév - változatási procedúra.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában