Átadó

2023.07.20. 13:40

Logisztikai központot avatott az Anda Present Group Kalocsán – galériával

Bár Európa kilátásai az elhúzódó háború és a szankciók következtében jelenleg nem kedvezőek, a magyar gazdaság már az év második felében visszatérhet a növekedési pályára – jelentette ki Varga Mihály az Anda Present Group új gyártócsarnokának átadó ünnepségén, Kalocsán.

Tapodi Kálmán

Igancio Mitjans, a MAKITO Promotonal Products, az Anda spanyol partnercégének értékesítési és marketing igazgatója, Font Sándor országygűlési képviselő, Varga Mihály pénzügyminiszter, András Attila, az Anda Present Group vezérigazgatója, András Richard, az Anda Present Kft. ügyvezetője vágta át a szalagot

Fotó: Tapodi Kálmán

A csütörtöki avatóünnepségen a pénzügyminiszter kiemelte: kulcsfontosságúak az új munkahelyeket teremtő beruházások. Az Anda Present 2,5 milliárd forintos fejlesztésével 100 új munkahelyet hozott létre a térségben, jelentősen javítva a környéken élő álláskeresők esélyeit.

Varga Mihály az aktuális gazdasági környezetet összegezve elmondta: a foglalkoztatottság a 2010 óta létrehozott, közel egymillió új munkahellyel rekordszinten áll, a négy százalékos munkanélküliségi ráta az egyik legkedvezőbb eredmény az uniós országok körében. Hozzátette: a hazai beruházási ráta az Európai Unióban jelenleg a legmagasabb, a külföldi működő tőke magas aránya szintén igazolja a magyar gazdaság vonzerejét.

András Attila, az Anda Present Group vezérigazgatója köszöntője során elmondta, hogy 2014-ben, 17 fővel kezdték meg a működésüket a cég kalocsai telephelyén, melynek fejlődése töretlen. 2017-ben egy 700 négyzetméteres gyártócsarnokot avattak, egy évvel később pedig tovább bővült a gyártókapacitásuk.

A most átadott logisztikai központ egy két ütemben megvalósuló, összesen négymilliárd forintos beruházás része. Az első ütem építkezése során elkészült egy 5300 négyzetméteres csarnok, ahol egy 1100 négyzetméteres üzem és alapanyagraktár, egy 3700 négyzetméteres logisztikai raktár, valamint egy 500 négyzetméteres irodarész létesült.

– Az első 2,5 milliárd forintos fejlesztés megvalósulásához cégünk vissza nem térítendő kormányzati támogatást nyert – hangsúlyozta a vezérigazgató, aki hozzátette: a második ütem építkezése is megkezdődött, önerőből készül egy ötezer négyzetméteres logisztikai raktár.

– A beruházás óriási mérföldkő a cég és a város életében, hiszen az Anda Present Group a legnagyobb adófizetője Kalocsa városának – hangsúlyozta dr. Filvig Géza polgármester, aki arról is beszámolt, hogy a cég tiszteletére kezdeményezte az önkormányzat a telephely utcájának átnevezését Róna utcáról Anda utcára. A városvezető köszönetet mondott az újteleki származású András Attilának amiatt is, hogy a vállalkozásuk bővítése során visszatértek a régióba, amelynek manapság legnagyobb munkáltatói közé tartoznak.

Font Sándor, a térség országgyűlési képviselője is örömmel üdvözölte a beruházást, mely növeli a térség gazdasági vonzerejét, ami a jövőre elkészülő Kalocsa–Paks-híd révén újabb lehetőségek előtt áll. A képviselő kiemelte: az is örömteli, hogy egy másik Bács-Kiskun vármegyei vállalkozás, a kiskunhalasi Merkbau Zrt. végezte a kivitelezést, amivel határidő előtt végeztek.

A bevételek mellett a dolgozói létszám is gyarapodik

Az 1995-ben létrejött Anda Present Group promóciós ajándéktárgyak gyártásával, importálásával és emblémázásával foglalkozik. A budapesti székhelyű és kalocsai fiókteleppel rendelkező cégcsoport foglalkoztatottjainak összlétszáma 570 fő, ebből Kalocsán 265 fő dolgozik. A tervek szerint az Anda Present munkavállalóinak létszáma az idei év végére 600 fő fölé emelkedhet és a kalocsai telephelyen háromszáznál is többen dolgozhatnak majd. A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint a társaság 2021. évi nettó árbevétele 14,2 milliárd forint volt, ami 2022-ben 21,1 milliárd forintra nőt. A cégcsoport 2021-es adózott eredménye 1,6 milliárd forint volt, míg a tavalyi 3,7 milliárd.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!