Rendezvény

2023.10.21. 21:00

Tizenhat éve kötött testvértelepülési megállapodást Borota és a vajdasági Pacsér – galériával

Négy év után ünnepelhetett újra együtt Borota és a szerbiai Vajdaságban, a Kriván folyócska partján, Szabadkától mintegy 30 kilométerre lévő Pacsér küldöttsége. A két település vezetői 16 évvel ezelőtt kötöttek testvértelepülési megállapodást, azóta számos, elsősorban közös kulturális program valósult meg. A pacsérieket a borotai művelődési házban rendezett ünnepségen látták vendégül.

Pozsgai Ákos

Zenével és tánccal ünnepeltek Borotán

Fotó: Pozsgai Ákos

A Pacséri Citerazenekar és a Mélykúti Vadvirág Néptánccsoport tagjai adták meg az alapot a kora esti vacsora mellé a jó hangulathoz. Tóth Renáta polgármester köszöntőjében felidézte a két település több mint másfél évtizedre visszatekintő közös múltját. – Még 2007. július 2-án Mikó Ferencné, Borota akkori polgármestere és Pacsér korábbi polgármestere, Szombathy Zoltán írták alá azt az együttműködési megállapodást, ami létrehozta Borota–Pacsér községek testvértelepülés kapcsolatát. Köszönettel tartozunk nekik azért, amiért 16 évvel ezelőtt kezdeményezték ezt az együttműködést és dolgoztak a létrejött kapcsolat ápolásán – hangoztatta Tóth Renáta, aki utalt arra is, hogy azóta is számos közösségi és kulturális rendezvényen találkoztak a két település vezetői és lakói.

Utoljára 2019-ben, az idősek napján ünnepeltek együtt, a későbbi világjárvány azonban megnehezítette a személyes találkozást, a közös rendezvényeket, emlékeztetett a borotai polgármester, aki szerint a mostani találkozó egyfajta megújítása is volt a testvértelepülési együttműködésnek. – Fontos, hogy tovább erősítsük a köztünk lévő köteléket, a közös hagyományainkat, közös nemzeti múltunkat és megőrizzük értékeinket – tette hozzá.

Szabolcski Szabolcs, Pacsér polgármestere köszönetet mondott a borotaikak vendég szeretetéért, kiemelte, hogy a két település jelenlegi vezetői is folytatják azt az közös munkát, amit elődeik elkezdtek és bízik abban, hogy még sok közös rendezvény lesz.

Bányai Gábor kormánybiztos, a térség országgyűlési képviselője a Borota és Pacsér közötti első lehetséges kapcsolódási pontot egészen 1462. február 16-áig vezette vissza, amikor Mátyás király anyjának, Szilágyi Erzsébetnek ajándékozta Pacsért is a környező falvakkal együtt. A politikus szólt a külhoni magyarsággal való szoros kapcsolat fontosságáról, a meglévő kulturális kapcsolatok bővítéséről, valamint arra biztatta a borotai és pacséri gazdákat, hogy keressék a gazdasági együttműködés lehetőségeit is.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában