Megemlékezés

2023.10.20. 19:50

Emléktábla őrzi a volt hitközségi elnökök emlékét a zsinagóga falán – galériával

„Menj, gyűjtsd össze a zsidókat!” – ez a mondat, valamint a helyi zsidó közösség egykori vezetőinek névsora áll azon emléktáblán, amellyel a Kiskunhalasi Zsidó Hitközség, egykori elnökeinek állít örök emléket és amely a zsinagóga bejáratánál a falon lett elhelyezve. A csütörtök késő délutáni istentisztelettel egybekötött megemlékezésen a volt hitközségi elnökök mellett mécseseket gyújtottak az izraeli terrorcselekmények és a háború áldozatainak emlékére is.

Pozsgai Ákos

Az istentisztelettel egybekötött megemlékezésen mécseseket gyújtottak az izraeli terrorcselekmények és a háború áldozatainak emlékére is

Fotó: Pozsgai Ákos

Azokról a kiváló és nagyszerű emberekről emlékezünk meg, akiknek fontos volt a zsidóság, szívügyük volt a kiskunhalasi zsidóság, a zsinagóga, a hitközség és maga a közösség – mondta köszöntőjében Ritter Nándorné, a Kiskunhalasi Zsidó Hitközség elnöke. Emlékeztetett: „az általuk elvégzett munkát mi sem bizonyítja jobban, minthogy még mindig ebben a páratlan szépségű zsinagógában gyűlhetünk össze, imádkozhatunk és Tórát tanulhatunk. 

– Ha kilépünk a zsinagóga elé és körbe pillantunk, láthatjuk a rabbi és kántor lakásokat, az egykori iskolát és mikve épületét, a vágoda alapjait, melyeknek együttes megléte a vallási élet alapját képezték és képzik napjainkban is, mára kiegészülve azzal, hogy ezek az épületek együttesen páratlan gyöngyszemévé lettek a magyarországi zsidóság épített örökségének – emelte ki.

Egy zsidó közösség leginkább a rabbijait tartja számon a múltból, a halasi zsidók hálás szívvel emlékeznek Eliezer Susmann Szófer rabbira, akinek leszármazottaival idén is együtt ünnepelték Jom Kippur ünnepét Halason, de ugyanígy nem feledkeznek meg Dohány Józsefről, a tudós rabbiról, aki az utolsó Halason élő rabbi volt, túlélte a holokausztot és 1948-ban távozott családjával együtt Izraelbe. Mindkét rabbi emlékét egy-egy táblával őrzik a zsinagóga falain belül.

Csütörtök délután, külön emléktáblát avattak a háború utáni volt hitközségi elnökök tiszteletére is: Szemző Lajos (1945-1949), Dr. Ádám István (1949-1953), Dr. Steiner Ignác (1953-1966), Práger Sándor (1966-1975), Grósz Lajos (1975-1985), Szekulesz István (1985), Reinhold Sándor (1985-1998), Raáb András (1998-2022).

– Ők voltak azok, akik a rabbik hiányában egyben tartották a közösséget, ők voltak azok, akik megszervezték a hitéletet, őrizték a hagyományt. Hűségüknek, munkájuknak, kitartásuknak köszönhetően, ma Kiskunhalas a megye egyetlen zsinagógája, ahol rendszeres imaélet folyik. Hosszú évek óta az országos hírű nyári zsidó gyerek tábort szervezünk, ahol a hagyományok szeretetére tanítjuk a következő nemzedéket. Zsidó fesztiválunk a nyár egyik legnevesebb kulturális eseménye Kiskunhalason – emlékeztetett a hitközségi elnök, aki beszédében megemlékezett a két héttel ezelőtt kezdődött izraeli terrorcselekmények és a háború áldozatairól is.

Dr. Feldmájer Péter, a MAZSIHISZ Közép-Magyarországi Területi Csoportjának elnöke az áldozatokra emlékezve úgy fogalmazott, hogy hisznek abban, hogy az Örökkévaló igazságot szolgáltat. – „Hiszünk abban, hogy az örökkévaló feltámasztja egyszer a halottakat. De ez csak akkor történik meg, amikor eljön a messiás a jövőben. A mi életünkben a halálok, azok véglegesek. Véglegesek azoknak a halála is, akiket meggyilkoltak, azokat a gyerekeket, asszonyokat, időseket, betegeket, akiket nem kíméltek, már soha többé nem láthatjuk. Meg lehet majd védeni az élőket, lehet igazságot szolgáltatni a jog és a törvények szerint, de ez kevés lesz ahhoz, hogy megvigasztaljon bennünket – mondta.

Bányai Gábor kormánybiztos, országgyűlési képviselő szerint a zsidó embereknek ugyanúgy fáj Izrael története, mint a magyaroknak az ország nagy részének trianoni elvesztése. – Meg tudom érteni az összes zsidót, akinek sír a szíve, a lelke, Izraelért, harcol, küzd és tesz érte – fogalmazott a politikus, aki arra kereste a választ, hogy miként lehet megállítani az esztelen öldöklést. 

– Tudjuk jól, hogy a zsidók mellett a keresztyénekre is fenik a fogukat a terroristák, és erre készek nagyon sokan, itt Európában és a világ más részein is

 – hangsúlyozta a képviselő, aki arra emlékeztetett, hogy a halasi zsidó közösség és a város kapcsolata példa arra, hogy lehet tisztelni a másik embert vallási határok nélkül.

Kuris István László alpolgármesterben az a kérdés merült fel, hogy a XXI. század Noé bárkáját mikor kezdik el építeni, kit választ ki erre a feladatra a Mindenható? – A világra zúduló bűn, éppen elegendő volt ahhoz, hogy készülhetünk az özönvízre. Az persze jó kérdés, hogy az özönvíz milyen formában érkezhet meg. Elmondható, hogy valamennyi halasi hitközségi elnök a XX. század egy-egy Noéja volt, bárkát épített Halason és oda hívta a hitközségi tagokat.

Prof. dr. Róna Tamás főrabbi az Örökkévaló fontos tanításra hívta fel a figyelmet, ami ezekben a napokban, hetekben itthon Magyarországon és két és félezer kilométerrel arrébb, Izraelben, ahol háború dúl, lelki, szellemi és fizikai erőt adhat. Káin és Ábel történetét mesélte el, amikor az Örökkévaló arra figyelmeztette Káint, hogy a bűn vágyakozik az emberre, de uralkodni kell a bűnön. – Amikor küzdeni kell és védeni a testünkkel az embertársunkat, ezekben a pillanatokban még inkább nyilvánvaló a válasz. Ez legyen az iránymutató, és ez adjon erőt, egységesítse a közösségeinket, legyen az keresztyén, keresztény, vagy zsidó. Mert az örökkévaló tanításának erkölcsi alapjain állunk. Együtt kell uralkodnunk a bűnön és akkor sikerülni fog – hangsúlyozta a főrabbi.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában