Megemlékezés

2023.10.12. 22:09

A kecskemétiek is gyertyagyújtással fejezték ki részvétüket Izraelért – galériával, videóval

Szombaton a palesztin Hamasz terrorszervezet megtámadta Izraelt. Azóta több mint ezer izraeli áldozata van a vérfürdőnek a Gázai övezetben, és több ezren megsebesültek, sokakat pedig elraboltak a terroristák. A példátlan terrortámadás elleni kiállításra és közös imára hívta a kecskemétieket az Egységes Magyar Izraelita Hitközség és a kecskeméti Zsidóház csütörtök estére a kecskeméti nagy zsinagóga lépcsőjéhez. Az eseményre nagy számban érkeztek azok, akik jelenlétükkel fejezték ki az áldozatok iránti együttérzésüket.

Horváth Péter

Közös ima és gyertyagyújtás Kecskeméten Izraelért

Fotó: Bús Csaba

Molnár András, a kecskeméti Zsidóház egyik vezetője izrael miniszterelnökét idézve beszédében kiemelte: a holokauszt óta a zsidóságot a legnagyobb támadás érte.

– Szombaton, amikor még a sátoros ünnepek utolsó napjait ünnepeltük, ami Istennek való kapcsolatunkról szól, közel ezer terrorista lépte át a gázai határt, és válogatás nélkül kezdték lemészárolni a gyerekeket, nőket és időseket. Teljes családokat irtottak ki pár órán belül, miközben rakéták ezreit lőtték ki a Gázai övezet felé. Egy zenei fesztiválon 270 embert öltek meg, zömmel húszas, harmincas éveikben járó fiatalokat. Egy, a határtól nem messze található kibucban 170 embert mészároltak le, köztük 40 gyermeket – foglalta össze a szombat óta történt szörnyű eseményeket Molnár András, hozzátéve: abban reménykedtünk a holokauszt után 80 évvel, hogy nem kell azért gyermekeket eltemetni, mert zsidóságuk miatt megölték őket. Kecskemét testvérvárosa, Nahariya szerencsésen elkerülte a támadást, de jelenleg az északi tartalékos katonák központja, és a libanoni Hezbollah felől esetlegesen érkező támadás kivédésre szolgál.

– Azt tudjuk tenni Kecskeméten, hogy kinyilvánítjuk vallástól, ideológiától és zsidó felekezethez tartozás nélkül, hogy kiállunk a békéért, imádkozunk Izraelért, gyertyát gyújtunk az elhunytakért, és reménykedünk, hogy a 150 túsz mihamarabb hazatérhet családjához – fogalmazott Molnár András.

Radziner Shalom Ber rabbi is hangsúlyozta, hogy a mérhetetlen sötétség ellen kiállással lehet tenni. 

– Hozzatok több szellemi fényt a világba azzal, hogy rámosolyogtok a másikra, még többet segítetek másoknak és még kedvesebbek vagytok – világított rá a rabbi az értelmetlen erőszak ellenszerére, majd vezetésével a sokaság elénekelte a 23. zsoltárt, majd a 121. zsoltár hangzott el.

A rabbi imája után a jelenlévők, köztük Szemereyné Pataki Klaudia polgármester, az alpolgármesterek és önkormányzati képviselők gyertyát gyújtottak az elhunytakért, majd a rövid közös énekléssel fejezték ki kiállásukat a megjelentek.

A cikkben szereplő videó megtalálható a Baon.hu Youtube-csatornáján is.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában