Baon podcast

2023.10.05. 11:04

A Zaporozsec zenekar a nyáron Nyárlőrincen is fellépett – podcast

A Zaporozsec zenekar énekes-gitárosa Varga Bence járt a Gong Rádió Téma című műsorában, mesélt a banda mindennapjairól, legújabb számaikról és őszi koncertjeikről.

Sebestyén Hajnalka

A Zaporozsec zenekar nyárlőrinci fellépése

Fotó: Szentirmay Tamás / archív-felvétel

A szombathelyi zenész rögtön az elején a L’Amour Toujours című szám kulisszatitkait osztotta meg, mely slágert jól ismerhetik a rádióhallgatók. A dalszöveg azon szavak alapján íródott, melyet a rajongók megadtak a felhívásukra. Ezért senki ne csodálkozzon, ha például a hagyma szót meghallja benne.

Varga Bence elárulta: a nagy slágereik, valahogy mindig a véletlennek, spontán történéseknek köszönhetők. Ilyen például Azon az éjszakán című dal is, ami eredetileg fordításnak indult. Egy barátjának fordította le a szöveget, ami annyira megtetszett neki, hogy megmutatta a zenekarnak.

A L’Amour Toujours is eredetileg egy poén dalnak indult, egy Valentin-napi koncertjük alkalmi dala lett volna. Egyetlen alkalomra íródott, mindössze egy hét alatt. A közösségi médiákon keresztül kérték a rajongóktól a szavakat. S bármi meglepő, könnyű volt a szavakkal játszani, dolgozni, és gyorsan jött hozzá a zene is.

A Zaporozsec zenekartól nem áll messze a rajongók bevonása. A Menjünk a Marsra és az Emszercénégyzet című klipben is szerepelnek diákok stábtagként. A L’Amour Toujours kliphez felkérték azokat, akiknek van benne szava. A lyrics videó-szerű klipben valamilyen formában vizuálisan megjelentek. A zenekar arra kérte őket, írják le vagy fessék vagy mutassák meg a szavaikat.

Varga Bence még egy dalról mesélt részletesen, a Rákendroll című szám videóklipjéről. Egy megfáradt vén rocker főszereplővel indul, aki betéved a kedvenc kocsmájába, vadnyugati díszletek között. A kivénhedt rocker kéri a szokásos italát, mellé a szokásos zenéjét, de legnagyobb meglepetésére nem a kedvenc rock muzsikája szólal meg. A dal egy kicsit szemtelenül élcelődik azokon az embereken, akik nem tudnak továbblépni. Mindig mondják, hogy bezzeg az én időmben még zene volt a zene.

A klipet a tordasi Westernfaluban forgatták le, és olyan nagy nevek szerepelnek a klipben, mint Nagy Feró, Hangya a Zorallból, a Big Daddy Laca, Csipa.

Bence elmondta, Nagy Ferót kellett megnyerniük elsőként. 

Nem ment könnyen, de utána többiek már könnyen rábólintottak. A Zaporozsec múltjában egyébként is kiemelt szerepet kapott már Nagy Feró. Egy korábbi tehetségkutatón, ahol felléptek, Nagy Feró zsűritagtól komoly kritikát kaptak, mely akkor nem esett jól nekik. S mint kutyaharapást szőrivel, keresték meg őt a kliphez.

Bence végül felelevenítette a nyári emlékeiket, többek között Nyárlőrincen is felléptek. Őszre érkeznek újabb dalaik, melyeket még tavaly a zsennyei kastélyban írtak, egy alkotóműhely keretében. Ősszel is számos helyen fellépnek, nem lehet panaszuk, országszerte vannak meghívásaik.

A zenekar egyébként Szentgotthárdról indult, Bencéék garázsában jöttek össze mindig még diákként. Mindenkinek van saját civil foglalkozása is, mely jól jött Covid idején, mint biztos megélhetés. Például Bence tanár, Gergő pedig mentős.

A cikkben szereplő podcast megtalálható a Baon.hu Youtube-csatornáján is.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában