Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Napja

2024.04.28. 08:29

Uszód: májusfaállítás és színes programok a tájházak napján

Idén a község is csatakozott a Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Napjához, hogy az év egy kiemelt napján az érdeklődők figyelmének középpontjába kerüljön a paraszti hagyományokat is őrző, a falu neves festőművészéről elnevezett Benedek Péter emlékház, egyben tájház, a településen megvalósuló hagyományőrző munka.

Tapodi Kálmán

Az önkormányzat szervezésében szombaton szélesre tárták a tájház kapuját, hogy kora délután kezdetét vegye a családok tucatjait vonzó színes műsorfolyam. Elsőként a tizennégy főből, a legkülönbözőbb korosztályokból verbuválódott Uszódi Hagyományőrző Rozmaring Népdalkör produkciója volt hallható az udvaron felállított alkalmi színpadon. A tapssal, kurjongatásokkal elismert helyi népdalok éneklésébe a közönség soraiból is többen bekapcsolódtak, így a hangulat hamar a tetőfokára hágott.

Felállították a májusfát
Fotó: Zsiga Ferenc

A folytatásban az egy éve alakult szövés kereten szakkör tagjai mutatkoztak be, akik az elkészült darabokból kis kiállítást rendeztek be az épület szabadkonyhájában. A látottak alapján bizton állíthatjuk, hogy bővül majd a szakkör tagjainak a száma, ugyanis többen sikeresen próbálkoztak a szövés nem is olyan egyszerű tudományának elsajátításával, láthatóan kedvet kaptak eme hagyományosan asszonyi elfoglaltsághoz. 

A családok legkisebb tagjainak kézműves foglalkozást szerveztek az emlékház tornácán, a gyerekek szorgos elfoglaltságát és figyelmét egy idő után nem kisebb dolog törte meg, minthogy megérkezett a hatalmas májusfa, amelyet első alkalommal állítottak fel a falu híres festőművészéről elnevezett, egykor lakóhelyéül is szolgáló, immár emlékházként, tájházként működő ingatlan udvarán. 

Fotó: Zsiga Ferenc

A gyerekek nagy örömmel és odafigyeléssel díszítették fel színes szalagokkal a hatalmas májusfát, amelyet aztán az apukák közös erővel úgy állítottak föl a ház udvarán, hogy azt a járdán haladók is jól lássák. 

A napra Tücsök Szabi koncertje tette föl a koronát. Az előadóművész a főleg a kisebb gyermekek számára ismeretlen hegedűvel, gitárral és dobbal élénkítette a saját szerzeményeiből összeállított, elsősorban az óvodás korosztálynak szóló produkcióját.

Bedi Gyula polgármester
Fotó: Zsiga Ferenc

„Tájházunk mai ünnepélyes tavaszi kapunyitása kitűnő alkalom arra, hogy a tavaszi, nyári programjainkra, eseményeinkre felhívjuk a falu közösségének és a leendő látogatóinknak a figyelmét.”  – fogalmazott Bedi Gyula polgármester a program zárásakor.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában