Beruházás

2023.09.05. 16:06

Elkészült Halason a Csipkeházi Óvoda energetikai korszerűsítése – galériával

Elkészült a Kiskunhalasi Bóbita Óvoda és Bölcsőde Vasút Utcai Tagóvodájának (Csipkeházi Óvoda) energetikai korszerűsítése. A beruházástól az önkormányzat azt várja, hogy sikerül csökkenteni a felhasznált energiamennyiséget, erre azért is nagy szükség lesz, mert az önkormányzat hosszútávú energetikai szerződései hamarosan lejárnak és a villamos energiáért nagyjából a kétszeresét, a gázért pedig az eddigi ár háromszorosát kell majd fizetnie. A kiskunhalasi választókerületben mostanra az önkormányzati és állami fenntartású közintézmények többségét, mintegy 20 milliárd forintból sikerült energetikailag felújítani, így az intézmények a magasabb energiaárak ellenére is bizakodva tekinthetnek a közelgő fűtési szezon elé.

Pozsgai Ákos

Az intézmény három csoporttal működik és 60-70 fő között mozog az ide járó gyerekek száma

Fotó: Pozsgai Ákos

Az önkormányzat intézményei épületenergetikai fejlesztésére 314,2 millió forintot nyert a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz Pályázat keretében. A beruházási csomag részeként három épületegyüttes – a Vasút Utcai Tagóvoda, a régi városháza épülete, valamint a Szabó Ervin utcán lévő önkormányzati lakások energetikai korszerűsítése valósul meg.

A Vasút Utcai Tagóvoda energetikai felújítása mostanra befejeződött, a megújult intézményt kedden délelőtt adták át. 

– A kivitelezési munkálatokat a FLIESENBAU Ipari és Szolgáltató Kft. végezte, a felújítás során külső hőszigetelést és új homlokzati festést kapott az épület, újakra cserélték a régi külső nyílászárókat, amelyek megőrizték korábbi formájukat és fából készültek, dupla rétegű üveggel. 

Szigetelték a zárófödémet, a pincét és korszerűsítették a fűtésrendszert. Új gázkazánt építettek be és a régi radiátorok helyére új, korszerű radiátorokat szereltek fel. 

Az energetikai korszerűsítés mellett akadálymentesítették az intézményt – számolt be a beruházás részleteiről Kuris István László alpolgármester.

Szeriné Ferencsik Yvette, a Kiskunhalasi Bóbita Óvoda és Bölcsőde vezetője kiemelte, hogy az épület korábban már napelemeket kapott, így arra most nem kellett külön költeni. – A családias jellegű óvoda eddig is népszerű volt, most még inkább kedvelni fogják a halasiak – tette hozzá az intézmény vezetője, aki elmondta, hogy három csoporttal működik az óvoda, kis-, középső- és nagycsoporttal és 60-70 fő között mozog az ide járó gyerekek száma.

– Nagyon jó azt látni, hogy milyen jó minőségben újította fel az óvodát a kivitelező. Az energetikai megújítás mellé az önkormányzat is tudott hozzá adni egy kis önrészt, így a belső festések és a tető karbantartása is megtörténhetett. Bízom abban, hogy az óvoda hosszú időre fogja tudni szolgálni a halasiakat – mondta Fülöp Róbert polgármester, aki szerint elmondható, hogy az önkormányzati ingatlanok jó állapotban vannak, szinte az összeset sikerült felújítani, főként energetikai felújítások valósultak meg, így alkalmasak arra, hogy ellássák a feladatukat. A még hátralévő két beruházással együtt az önkormányzat, mintegy 800 millió forintot költ az épületei energetikai felújítására.

– Ez nagyon fontos abban az időszakban, amikor az energiaárak ilyen hektikusan mozognak és változnak a körülmények. A legjobb pillanatban értünk el erre a pontra – fogalmazott a városvezető, aki a baon.hu-nak elmondta, hogy a korábbi, hosszú távú szerződések, amelyek biztosították az eddigi kedvezőbb energia árakat, hamarosan lejár. 

– A nyáron lefolytattuk a közbeszerzési eljárásokat az energiahordozók vonatkozásában, az áramért nagyjából a kétszeresét, a gázért viszont a háromszorosát kell majd fizetni, ami még így is kedvezőbb, mint ahogy arra az elmúlt évben volt példa, amikor az önkormányzatoknak az energiaárak korábbi tízszeresét kellett fizetniük 

– tette hozzá. 

A megvalósult energetikai beruházásoknak köszönhetően, és az átgondolt energiafelhasználással azonban Fülöp Róbert bízik abban, hogy a magasabb energiaárak ellenére is működőképesek maradnak az önkormányzati intézmények. A polgármester kiemelte azt is, hogy az elmúlt időszakban kormányzati segítség is érkezett az önkormányzatnak a megemelkedett energiaárak kompenzálására. A polgármester szólt arról is, hogy az egyre növekvő igények miatt, egy új bölcsődét is szeretne építeni az önkormányzat, amely a Kertvárosi Tagóvoda mellett kapna helyet, ehhez hamarosan pályázatot nyújt be az önkormányzat.

Bányai Gábor kormánybiztos, a térség (Fidesz-KDNP) egyéni országgyűlési képviselője azt hangsúlyozta, hogy a választókerületben az összes állami, önkormányzati fenntartású közintézmény vagy újjáépült, vagy részlegesen, illetve teljesen fel lett újítva. 

– Nagyon sok helyen új intézmények épültek, bölcsőde, óvoda, általános iskola, középiskola szintjéig, közel 20 milliárd forint fejlesztési összeg érkezett az elmúlt esztendőkben ebbe a térségbe – mondta a kormánybiztos. Hozzátette: a 2024-2028-as ciklus kiemelkedő vállalkozása lesz a halasi kórház felújításának második üteme.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában