Sajtótájékoztató

2023.09.13. 17:59

Egyedülállóan sokrétű segítséget kapnak a demenciával élők Kecskeméten – galériával

Szeptember 21-én ismét megrendezi az Alzheimer-sétát a kecskeméti Egészségfejlesztési Iroda (EFI), a demencia hónap keretein belül. A városban működő demenciával élőket és családtagjaikat segítő szolgáltatásokról, és a sétáról tartott sajtótájékoztatót Szemereyné Pataki Klaudia Kecskemét polgármestere és Pataki Mariann, az Egészségügyi és Szociális Intézmények Igazgatósága (ESZII) vezetője szerda délután az EFI-ben.

Horváth Péter

A képen balról-jobbra: Pataki Mariann, az Egészségügyi és Szociális Intézmények Igazgatósága (ESZII) vezetője és Szemereyné Pataki Klaudia Kecskemét polgármestere

Fotó: Bús Csaba

A 2018 óta működő Kecskeméti Egészségfejlesztési Iroda a kezdetektől fogva fontos küldetésének tartja a demenciával és az Alzheimer-kórral kapcsolatos társadalmi érzékenyítést, a prevencióban való aktív részvételt, illetve a betegek, a hozzátartozóik, illetve a velük foglalkozó szakemberek szakmai támogatását és tájékoztatását. Ennek jegyében immár hatodik éve rendezi meg az iroda az Alzheimer Café rendezvénysorozatot, valamint az Alzheimer-világnaphoz kapcsolódó figyelemfelhívó sétát. Ezek a rendezvények, illetve az iroda ilyen irányú tevékenysége szervesen illeszkedik a Települési Demencia Akcióprogramba, mely egy országosan is egyedülálló kezdeményezés annak érdekében, hogy Kecskemét demensbarát településsé váljon. Pataki Mariann, az ESZII igazgatója elmondta, hogy a programon belül memória koordinátorok működnek az ESZII épületében és a családokhoz is ellátogatnak, valamint klubokat is tartanak. Az épületen belül személy gondozás és demenciaszűrés zajlik. Szintén az intézményben történik a Memória Kuckó nevű, kézműves-foglalkozást, tornát magában foglaló fejlesztés. A Ginkgo Klub a családok önsegítő közössége. Mégis, a demenciával kapcsolatosan a legjelentősebb a személyes gondozás, ami az idős személyek otthonában történik. Mindezek nem csak a demencia hónap keretében, hanem egész évben elérhetők az ESZII-nél.  

Szemereyné Pataki Klaudia Kecskemét polgármestere elmondta, hogy miután az egészségügyi ellátórendszernek köszönhetően Kecskeméten egyre szebb kort érnek meg az idősek, ezért külön foglalkoznak a demencia jelentette problémával. 

A városban mind a demenciával érintett idősek, mind pedig a betegség elleni küzdelemben résztvevő családtagok is megfelelő segítséget kapnak. 

A szolgáltatásokkal hálózatot építettek ki Kecskeméten a klubok, civil szervezetek közreműködésével, így sokoldalú segítséget, támogatást kapnak azok a családok, melyek érintettek az Alzheimer betegséggel.

Szemereyné Pataki Klaudia hangsúlyozta: Kecskeméten a városvezetés, és az érintett szakmai intézmények törekvése az, hogy a demenciával élők, a hozzátartozóik, illetve a velük foglalkozó szakemberek olyan támogató környezetet találjanak, amely a legmagasabb színvonalú, személyre szabott ellátások biztosítása, illetve egy el- és befogadó, együttműködő közösség kialakítása révén segítsék a minél magasabb életminőség elérését. Ezért hozta létre a város a Települési Demencia Akcióprogramot, és ezért támogatja az EFI működését is. 

A polgármester arról is beszélt, hogy az ilyen kiterjedt demenciával kapcsolatos segítségnyújtás egyedülálló hazánk városai között.

A polgármester elmondta, hogy az idei esztendő különleges abban a tekintetben, hogy a séta előkészületei a szokottnál is szélesebb körű együttműködésben zajlottak. A séta során használt szélforgók elkészítésében aktívan részt vettek az Egészségügyi és Szociális Intézmények Igazgatósága Idősgondozó Szolgálata által ellátott idősek, valamint a Margaréta Otthon lakói is. 

A VI. Alzheimer-séta szeptember 21-én, csütörtökön 15.30-kor indul az ESZII Piaristák tere 7. szám alatti épülete elől és az Arany János utca–Szabadság tér útvonalon keresztül érkezik a városháza elé. 15.45-től köszöntők, majd programok várják a sétához csatlakozókat. 

A sétát követő Alzheimer Caféra szeptember 26-án kerül majd sor. A rendezvény ezúttal a demencia pszichiátriai járó-, illetve kórházi fekvőbeteg ellátásának szakmai és intézményi feladatait és lehetőségeit járja majd körül a meghívott vendégek, a Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház Pszichiátriai Osztály és Járóbeteg Szakellátásának munkatársai segítségével.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában