Hatalmas érdeklődés

2023.09.17. 15:30

Az ország minden pontjáról érkeztek nagycsaládosok a kalocsai Érsekkertbe – galériával

Az ország zömmel megyei jogú városai után Kalocsán, az Érsekkertben tartotta 35. Őszi Találkozóját a Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE), amelyre hazánk minden pontjáról érkeztek családok. A látogatók száma a szombat délutáni nagykoncertre a kétezer főt is elérte.

Zsiga Ferenc

A találkozó helyszínén egy fiatal pár esküvőjét rendezték meg

Fotó: Zsiga Ferenc

A színpad, a Platán Rendezvényközpont berendezéséből már sejteni lehetett, hogy idén sem marad el a 2019 óta immár hagyománnyá érett esemény: a találkozó helyszínén egy fiatal pár esküvőjét rendezik meg Nagycsaládos esküvő néven. Kalocsán, a megnyitót követően, Panka és Benedek, a NOE ifjú jegyespárok részére kiírt országos pályázatát idén elnyert pár a nagyszínpadon, a szűkebb rokonság jelenlétében kötötte össze az életét. Esküvőjükhöz az egyesület állta a meghívókat, a virágdíszítést, harminc főig az ebédet, de még az anyakönyvvezető díját is. Az esküvő nem titkolt célja, hogy a boldog pár láttán minél többen részesüljenek az esküvő örömében, minél többen kapjanak ezáltal is bátorítást, hogy egymáshoz kössék életüket. 

– Kalocsa csodálatos város, de a terek, a parkok, az épületek szépségét és értelmét a mi emberi találkozásaink, a közös, együttesen átélt élmények adják.

Az, hogy tudunk örülni egymásnak, tudunk örülni a város és környéke nyújtotta csodáknak. Amikor együtt kóstoljuk a kalocsai paprikát, akkor nemcsak az étel, hanem az élet íze lesz jobb. Amikor együtt nézegetjük, együtt próbálgatjuk a helyi népviseletet, akkor nemcsak a ruhánk lesz szebb, hanem az életünk is. Köszönöm a Kalocsai Sokszínvirág Nagycsaládos Egyesület tagjainak, az önkénteseknek, és dr. Filvig Géza polgármesternek, hogy mindent megtettek értünk – mondta köszöntőjében Kardosné Gyurkó Katalin, a 16 ezer tagcsaládot számláló egyesület elnöke. 

 – Nagy megtiszteltetés Kalocsa számára, hogy az idei évben az Érsekkertet választotta a NOE nagyszabású Őszi Találkozójuk helyszínéül. A városvezetés teljes vállszélességgel a rendezvény mellé állt, hiszen kiemelt feladatvállalásaink közé tartozik a kalocsai családok támogatása, a gyermekek nevelési körülményeinek javítása. Ennek érdekében az elmúlt években új óvodát és játszótereket adtunk át, illetve a régi óvodák infrastruktúráját, kültéri közösségi tereinket fejlesztettünk. Fontos számunkra, hogy a családok, kifejezetten a kisgyermekes családok számára Kalocsa egy vonzó és élhető település legyen. Emiatt külön köszönöm Kardosné Gyurkó Katalin elnökasszony megkeresését, és pozitív hozzáállását szeretett városunk iránt. Bízom abban, hogy ez a rendezvény egy hosszú, közös és gyümölcsöző kapcsolat kezdete is lesz egyben! Szeretettel várjuk a NOE összetartó közösségének minden tagját Kalocsán, a hungarikumok fővárosában - hangsúlyozta Dr. Filvig Géza polgármester. 

Kisné Szirtes Andrea, a Kalocsai Sokszínvirág Nagycsaládos Egyesület vezetője beszédében kiemelte: „Nagy megtiszteltetés egy Őszi Találkozó megrendezése. Sok feladattal járt, de egyesületünk tagjai egységesen álltak mellé és munkájukkal segítették a találkozó létrejöttét. Remélem, minden részvevő megtalálja a szívéhez közel álló programot. A város múzeumai ingyenesen, illetve kedvezményes jegyekkel látogathatók. Természetesen bemutatjuk Kalocsa hungarikumait, hiszen egyedül a mi városunknak kettő is van: a népművészet és a paprika.” 

A találkozó külsősöket is nagy számban vonzó eseménye Caramel koncertje volt. A továbbiakban a Kalocsai Bokréta Népművészeti Egyesület Csajgorás csoportja, majd a Piros Rózsa Táncegyüttes adott műsort, amit élőzenés táncház követett. A színpadi műsorfolyam a helyi Country Road koncertjével zárult, az együttes több zenésze tagja a kalocsai nagycsaládos egyesületnek. 

Középpontban a házasság és az élet védelme, az anyaság tisztelete

Az 1987-ben alakult NOE jelenleg az egész országban több mint 250 helyi közösséggel és mintegy 16 ezer tagcsaláddal működik. Az országos munkát hét regionális központ segíti. Önkénteseik száma megközelíti az 1500 főt. A NOE a családos közösségépítésen és értékőrzésen túl – melynek középpontjában a házasság és az élet védelme, az anyaság tisztelete áll – ellátja a családok érdekvédelmét és országos, valamint helyi rendezvényein vidám kapcsolatépítésre, szórakozásra is lehetőséget nyújt. A kalocsai helyi csoport 2003-ban alakult, majd 2005-ben vált egyesületté. Jelenleg 94, három vagy több gyermeket nevelő taggal, valamint 12 egy vagy kétgyermekes pártoló családdal működnek. Állandó programjaik között tartják számon a farsangot, a házasság világnapi vacsorát és bált, a gyermek- és családi napot, valamint a karácsonyváró ünnepséget.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában