Kecskeméti Városüzemeltetési Nonprofit Kft.

2023.08.19. 17:20

Kialakították Kecskemét első K+R parkolóját

Ebben az évben már közel 900 közlekedési tábla kihelyezését, cseréjét vagy éppen javítását oldották meg a Kecskeméti Városüzemeltetési Nonprofit Kft. forgalomtechnikai szakemberei. Emellett a nyári időszakban az útburkolati jelek javítását, festését is elvégzik a városban. A napokban pedig kialakították a város első K+R parkolóját is.

Lizik-Varga Katalin

Forrás: KVÜ

A Kecskeméti Városüzemeltetési Nonprofit Kft. (KVÜ) mintegy 8000 közlekedési tábla fenntartásáért felel a városban. Új táblák kihelyezését önkormányzati határozat alapján, a megrongálódott táblák cseréjét, javítását pedig saját felmérésük, illetve lakossági bejelentések alapján végzik el. A táblák jelentős része már felkerült a térinformatikai rendszerbe, amely jelentősen megkönnyíti a munkájukat.  

A Városüzemeltetési és Fejlesztési Bizottság határozatai alapján a KVÜ munkatársai a héten a kiskörút teljes vonalán 30-as sebességkorlátozást jelző táblákat helyeztek ki.  

Szintén bizottsági határozat alapján – a közelgő iskolakezdésre tekintettel – kialakították a város első K+R parkolóját is. A Lunkányi János utcán a Kecskeméti Széchenyivárosi Arany János Általános Iskola előtti 22 méteres szakaszon iskolai napokon a reggel 6-8 és délután 16-17 óra közötti időszakra K+R várakozási tilalmi forgalmi rendet vezetett be a bizottság. A Kiss & Ride (K+R) – azaz „Puszi és menj tovább!” parkolók kifejezetten azt a célt szolgálják, hogy reggel a szülők a gyerekeket biztonságosan juttassák az iskolába, arra a pár percre állhatnak meg, míg a gyermek kiszáll. A közeljövőben hasonló parkolót alakítanak ki a Búzás Mihály utca Kálvin tér felőli oldalán, a Református Újkollégium kapubehatója előtti 3 párhuzamos kapuállásban, továbbá a Kálvin téri parkolók Szabadság téri oldalán levő első három parkolóállásban.  

2023. első félévében közel 600 tábla kihelyezését, cseréjét, javítását oldották meg a KVÜ forgalomtechnikai szakemberei. Július hónapban pedig további közel 300 tábla cseréje, bevonása, kihelyezése történt meg a Rendőrfalu lakó-pihenő övezetté alakításával.  

A nyári időszakban a KVÜ munkatársai előzetes felmérés alapján a legforgalmasabb útszakaszok festését is elvégzik. Ezeket a munkálatokat az éjszakai időszakban oldják meg, amikor legkevésbé akadályozzák a forgalmat.  

Az útburkolati jelek felfestése, korrigálása általában a tartósan fagymentes időszakban zajlik, amelyet a Kecskemét város üzemeltetésében álló utakon a Kecskeméti Városüzemeltetési Nonprofit Kft. munkatársai és alvállalkozói végeznek. Egyébként a városon keresztülhaladó nagyforgalmú főutakat az állami tulajdonú Magyar Közút Zrt. kezeli, aki ezek javítását, fenntartását is végzi.

A biztonságos közlekedés feltételeinek garantálásához alapvető fontosságú az útburkolati jelek folyamatos felügyelete, karbantartása. Festést csak a megfelelően előkészített, karbantartott forgalommentes útburkolaton lehet végezni – tájékoztatott a KVÜ. Mint mondták, esőben, hóban, fagyban, de égető napsütésben sem lehet útburkolatot festeni.  

A karbantartási időszakok gyakorisága függ a technológiától és a forgalmi terheltségtől. Oldószeres festés esetén évente, „plasztik” festékek estében 3-5 évente végzik ezeket a munkálatokat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában