Baon podcast

2023.07.21. 19:30

Digitális nyáriszünet Jovin Piroskával, avagy nyelvi fejlődés napjainkban – podcast

Esti mese helyett mobiltelefon, mozgás helyett érintőképernyő. Gyors és egyszerű módja, hogy lefoglaljuk a gyerekeket, viszont amilyen egyszerű, annyira káros is például a nyelvi fejlődésre.

Orosz Fanni Flóra

Forrás: shutterstock.com / illusztráció

A gyerekeknek a nyári szünet miatt rengeteg ideje szabadul fel, amit a szülők nem feltétlenül tudnak segítség nélkül kitölteni megannyi izgalmas programmal. Amióta viszont a mindennapjaink részévé váltak a digitális eszközök, azóta a kisgyermekeket is nagyon könnyen leköti a digitális világ, sőt talán túl könnyen is. De vajon ez milyen hatással van a nyelvi fejlődésükre? Az egészséges nyelvi fejlődésről és a digitalizáció hatásairól, következményeiről Jovin Piroska gyógypedagógussal beszélgettünk.

Piroska felhívta a figyelmet a meseolvasás és a mozgás fontosságára, ami, bár nem újkeletű dolog, az internet és a technológiai fejlődés korában mégis gyakran feledésbe merül. Helyette előtérbe kerülnek a mobilok, tabletek, ha a gyermek lefoglalásáról van szó.

Kiemelte a szülők szerepének fontosságát, hiszen a nyelvi fejlődés már magzatkorban elkezdődik, és a gyermek elsősorban a szüleitől tanulja, mit és hogyan kell csinálni, ez alól pedig a kommunikáció sem kivétel.

A témáról további részleteket oszt meg Jovin Piroska az alábbi felvételen:

A cikkben szereplő podcast megtalálható a Baon.hu Youtube-csatornáján is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában