Összefoglaló

2023.07.01. 21:13

A nap legfontosabb hírei egy helyen – 2023. július 1.

Összegyűjtöttük a nap legfontosabb híreit.

Baon.hu

A kézi aratás hagyományait elevenítették fel szombaton a kunszállási aratóünnepen

Fotó: Vajda Piroska

Visszavonhatatlanul itt a szünidő, ilyenkor sokan indulnak hosszabb utazásokra autóval, a szabadtéri rendezvényeken, nyaralásokkor, a fesztiválokon lazábban viselkedünk, a gyermekek többet vannak a szabadban. Íme néhány hasznos tanács és tipp a közlekedésbiztonsági alapokból.

Hatvanhárom éve együtt vannak jóban és rosszban. Mészáros Jánost és feleségét, Arankát egykoron a választott szakma, a férfi rendelt szabóság hozta össze, de az elmúlt hat évtizedben a közös hobbik, az utazás és a régiségek iránti szenvedély is összekovácsolta őket.

Vasárnap délelőtt érkezik Kunszentmiklósra, a Felső-Kiskunság fővárosába Hajdu Péter. A hatvannyolc éves amatőr futó idén, a „Lábaimmal emlékezem!” projektje keretében teszi meg tizenegy nap alatt a több mint ötszáz kilométeres távot Budapesttől Srebrenicáig, a boszniai háború egyik legkegyetlenebb eseményének színhelyéig.

Több nyelven, de legalább angolul beszélni manapság szinte elengedhetetlen, így a szülők gyakran a korai nyelvtanulás mellett teszik le a voksukat és már egészen kicsi kortól bevezetik gyermekeiket a nyelvtanulás világába.

Egy hetes nyári tábort tartottak „A természet lágy ölén” címmel a Kunszentmiklósi Varga Domokos Általános Iskolában. A száz, vegyes korosztályú tanulót színes és tartalmas programok várták. Az önismeret, közösségépítés, kompetenciafejlesztés jegyében a sport és az egészségtudatos életmód került a középpontba. A gyermekek vetélkedők, csapatjátékok, kirándulások keretében gyarapíthatták tudásukat.

A Semmelweis-napot, a Magyar Egészségügy Napját csütörtökön ünnepelték a Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház Kalocsai Szent Kereszt Kórházában. A tavaly más intézmények mellett Bács-Kiskun Megye Egészségügyéért díjban részesített kórház ünnepsége meghitt, kollegiális hangulatban telt, és amint az emelkedett hangvételű, pozitív végkicsengésű beszédekből kiviláglott: a kórház egyre jobb gazdasági és humánerőforrás mutatók mellett működik, fiatalodik, szó sincs a bezárásáról, ápolási intézménnyé alakításáról.

Nagy István születésének 150. évfordulója alkalmából rendezték meg a Teória nélkül 150 című tárlatot, a bajai Türr István Múzeumban, a festőművészről elnevezett képtárában.

A kézi aratás hagyományait elevenítették fel szombaton a kunszállási aratóünnepen, amelyet a helyi Csűrcsavaró Néptáncegyüttes, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Bács-Kiskun Vármegyei Szervezete, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége és a Magyarok Kenyere Alapítvány közösen szervezett a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program részeként.

Gyalogos járőrszolgálat elindításáról döntött legutóbbi ülésén a kiskunfélegyházi képviselő-testület. A városatyák határoztak arról, hogy a szolgálat működtetéséhez mintegy 2 millió forint támogatást biztosít a város a kiskunfélegyházi rendőrkapitányság részére.

Hatalmas sikert aratott a szenior örömtáncosok bemutatója pénteken este a félegyházi főtéren. A Béke-Tér-Zene programsorozat keretében a házigazda félegyházi csoportok mellett a csólyospálosi, a gátéri, a jászszentlászlói, a kiskunmajsai és a kömpöci táncosok avatták be a szép számú közönséget a szenior örömtánc világába. Csaknem százan népszerűsítették a forradalmian új, közösségi mozgásformát.

Különleges meglepetés várta a gyerekeket szombat délután a Ballószögi Pikniken. Az önkéntes tűzoltó egyesület habpartit teremtett néhány perc alatt, a gyerekek önfeledten ugráltak az illatos habok között.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában