Aratóünnep

2023.07.01. 19:34

Kézzel arattak a kunszállási hagyományőrzők – galériával, videóval

A kézi aratás hagyományait elevenítették fel szombaton a kunszállási aratóünnepen, amelyet a helyi Csűrcsavaró Néptáncegyüttes, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Bács-Kiskun Vármegyei Szervezete, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége és a Magyarok Kenyere Alapítvány közösen szervezett a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program részeként.

Vajda Piroska

A kézi aratás hagyományait elevenítették fel szombaton a kunszállási aratóünnepen

Fotó: Vajda Piroska

A hagyományőrző esemény résztvevői a falu központjában gyülekeztek, majd közösen vonulnak ki nótaszóval, lovaskocsikkal a gabonatáblához. Az aratás megkezdése előtt Horváth Vivien, a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program projektvezetője, Gubán Gyula, a Bács-Kiskun Megyei Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének elnöke, illetve Almási Roland Márk, Kunszállás polgármestere köszöntötte az egybegyűlteket. Ezt követően az esemény főszervezője, a Csűrcsavaró néptánc egyesület vezetője, Szikora László elevenítette fel az aratóünnep előzményeit. Elmondta, egyesületük célja nem csak a minél több tánclépés elsajátítása és a fellépéseken való helyállás, hanem a Kárpát-medence magyar paraszti kultúrájának tovább éltetése is, mely meggyőződésük szerint nem a múlt, hanem a jövő. Elhatározták, hogy egy ünnepnapot szerveznek a kunszállásiaknak. A magyar parasztembernek a legnagyobb ünnep munkájának, verítékének és a Jóisten gondoskodásának gyümölcse az aratás, a gabona, ami a kenyeret és az életet jelenti. Ha gabona volt, kenyér volt, ha kenyér volt, akkor élet volt és vele együtt minden. A többit már az ember maga is igazíthatta valamelyest. És igazította is! – fogalmazott Szikora László. 

A köszöntők után Juhos Imre, plébános megáldotta és megszentelte a gabonaföldet, a szerszámokat és az aratásban résztvevőket. Ezt követően a gazda- és az aratóbanda megalkudtak, majd szerződést kötöttek, csak ez után kezdődhetett az aratás. Munka közben az érdeklődők megismerhették az aratáshoz köthető hiedelmeket, népszokásokat és az aratószerszámokat. Az aratás, a kévekötés és a keresztrakás nehéz munkájába pedig bárki bekapcsolódhatott. 

A kézi kaszákkal learatott gabonát hagyományos cséplőgéppel csépelték ki a Fülöpházi Hagyományőrző Egyesület jóvoltából. A kicsépelt gabonát a Magyarok Kenyere Programhoz csatlakozva ajánlották fel a szervezők. 

A cséplést követően ebédre várták a vendégeket. Birkapörkölttel, házi lekváros buktával és kemencében sült kenyérrel várták az aratásban megéhezett munkásokat. Az ételek a Kunszállási Arany Alkony Nyugdíjas Egyesület és Szász Attila közreműködésével kerültek az arató munkások és vendégek elé. Délután a Félegyházi Citerás Duó - Csányi Istvánné és Fehér Zoltán, majd a Kereki Nótások énekeltek. Ezt követően pedig a Kuttyomfitty Társulat tréfás színházi előadását nézhették meg az érdeklődők. Az aratófesztivált a Sergő Zenekar koncertje, majd táncháza zárta. Mindezek mellett népi gyermekjátszótér, valamint helyi és környékbeli kézműves termelők várták portékáikkal az érdeklődőket. 

A cikkben szereplő videó megtalálható a Baon.hu Youtube-csatornáján is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában