„Lábaimmal emlékezem!” projekt

2023.07.01. 13:01

Kunszentmiklósra érkezik vasárnap a megbékélés futó nagykövete

Vasárnap délelőtt érkezik Kunszentmiklósra, a Felső-Kiskunság fővárosába Hajdu Péter. A hatvannyolc éves amatőr futó idén, a „Lábaimmal emlékezem!” projektje keretében teszi meg tizenegy nap alatt a több mint ötszáz kilométeres távot Budapesttől Srebrenicáig, a boszniai háború egyik legkegyetlenebb eseményének színhelyéig.

Gulyás Sándor

Hajdu Péter amatőr futó

Forrás: Beküldött fotó

– A futást, mint tevékenységet, összekötöttem történelmi eseményekre való megemlékezésekkel, tartalmasabb mondanivalók közvetítésével. Hat évvel ezelőtt határoztam el, hogy a nagyszüleim és szüleim emlékére, akiket Auschwitzba deportáltak, elfutok Budapestről a hírhedt koncentrációs táborig. A projekthez a Holokausztra emlékező Élet menete adta az ötletet. Mivel hosszútávfutó vagyok nem jelentett gondot a 420 kilométeres táv, amit nyolc nap alatt teljesítettem. Tavaly az 1972-es olimpiai túszdráma, a müncheni mészárlás helyszínére vitt az utam, ahol tizenegy izraeli sportolót öltek meg terroristák. Idén a boszniai háború egyik legkegyetlenebb eseményének színhelye, a boszniai Srebrenica a célállomás – hangsúlyozta Hajdu Péter.

A Jugoszláv háborúban, 1995-ben a fegyveres katonák lemészároltak közel 8500 muszlim-bosnyák fegyvertelen férfit, köztük sok gyermeket. Az ENSZ közgyűlése ezt a tragédiát hivatalosan is népírtásnak nevezte, a főbűnösöket a hágai nemzetközi bíróság életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte.

–Hogy nekem, magyar-zsidó származású embernek mi köze mindehez, nagyon egyszerű a válasz. Ott, akkor, emberek, embereket gyilkoltak származásuk miatt, és én egy ember vagyok, aki szerint ember és ember között csak morálisan van különbség, és nem számít, se vallás, se nemzet, se semmilyen identitás, csak az, hogy erkölcsös-tisztességes életet élsz, vagy egy hamis, álszent, erkölcstelen ember vagy. Mivel a képességeim a futásban rejlenek, ezért a gondolataimat a futásban fejezem ki azzal, hogy honnan, és hová futok. Emberként akarok megemlékezni a 8500 áldozatról, és közvetíteni számotokra is ezt a gondolkodást, felfogást – fogalmazott Hajdu Péter.

 
Forrás: Beküldött fotó

A hosszútávfutó szombaton indul ötszáz kilométeres útjára a budapesti Embermentők parkjából Soroksár irányába, Szerbián keresztül Boszniába. A megközelítőleg 500 kilométeres utat Hajdu Péter 11 nap alatt teszi meg. 

– Nem tervezek több hasonló témájú futást. Ezzel befejezem ezt a projektet, de talán egyszer lesznek a fiatalabb generációkban követőim, és akkor nem hiába futottam ezt a „néhány” kilométert

 – tette hozzá Hajdu Péter.

A Maccabi Játékok helyszínére is elfutott

A Maccabi Világjátékok, a Maccabiah, vagy más néven „Zsidó Olimpia”, a zsidó sportolók világversenye, melyet négy évente tartanak meg Izraelben, az olimpiát követő évben. A Maccabi Európa Játékokat ugyancsak négyéves ritmusban, két év eltolással rendezik meg a Maccabi Világjátékoktól. Kezdeményezés Josef Jekutiel, a Maccabi Erec Izrael képviselőjétől származik, amit 1929-ben vetett fel a Maccabi Világszövetség a csehországi kongresszusán. Hajdu Péter az esemény emlékére futott el 2019-ben Prágából Budapestre. 

Forrás: Beküldött fotó

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában