Igaz szerelem

2023.07.01. 10:32

A közös hobbi is erősíti a kecskeméti pár 63 éves házasságát

Hatvanhárom éve együtt vannak jóban és rosszban. Mészáros Jánost és feleségét, Arankát egykoron a választott szakma, a férfi rendelt szabóság hozta össze, de az elmúlt hat évtizedben a közös hobbik, az utazás és a régiségek iránti szenvedély is összekovácsolta őket.

Sebestyén Hajnalka

Mészáros János és felesége, Aranka

Fotó: Sebestyén Hajnalka

Otthonuk falát nagyon sok szép néphagyományokat ápoló tányér díszíti. A gyűjtemény közös, a hazai és határon túli kirándulások alkalmával gyarapították a dísztányérok sorát az elmúlt évtizedek alatt. Akad köztük olyan is, melyet Mészáros János örökölt édesanyjától. Valamennyi egy-egy tájegység népművészeti motívumait hordozza, legyen az kalocsai vagy éppen Erdélyből korondi. Nagyon büszkék gyűjteményükre, mely ma már – a rohanó világunkban – szinte ritkaságszámba megy.

A házaspár elmesélte: a gyűjtési szenvedély közös, sőt az évek alatt a népi értékek mellett a korsókat, poharakat, bögréket és gyűszűket is gyűjteni kezdték az utazásaik emléke nyomán. Európa számos országában megfordultak, mindenhonnan hoztak haza szép emlékeket. Az utazás iránti szeretetük szintén közös, nagyon sok országban megfordultak az évek alatt. 

Gyűjteményükre méltán büszkék, bíznak benne, hogy egykoron majd családjuk tovább őrzi a múlt emlékeit, a néphagyomány értékeit.

A gyűjteményük mellett a házaspár azért is különleges, mert nem sokan mondhatják el magukról, hogy 63 éve együtt vannak jóban-rosszban. János és Aranka hosszú évtizedekkel ezelőtt szabótanoncként ismerkedtek meg, Kecskeméten, az Arany János utcai férfi szabóságon dolgoztak mindketten inasként. A szakmai elhivatottság, a szakma iránti szeretetük meghatározta életüket. Sőt, János mind a mai napig varr is.

A minőségi, rendelt szabóság nagyon fontos volt számukra. Amikor megjelent a tömegcikk-gyártás, János szakmát váltott, míg Aranka a munkaruházat, ezen belül is a katonai egyenruházatnál kamatoztatta tovább szakmai tudását. 

Idén ünneplik meg házasságuk 63. évfordulóját. S, hogy mi a hosszú házasság titka? Miért tartanak ki egymás mellett? Aranka kifejtette véleményét. Úgy kell elfogadni a másikat, amilyen, ne akarjuk megváltoztatni. 

A szeretet a legfontosabb. Két gyermekük született, tőlük pedig négy unoka és eddig három dédunoka. 

A közös hobbik pedig csak tovább erősíti két ember szeretetét. A gyűjtőmunkájuk mellett a vallást is közösen gyakorolják. Református keresztény hívek, tavaly év végéig, 40 éven át minden hónapban ők adtak helyet otthonukban a házi Biblia óráknak. Ennek előzménye, hogy egykoron lányuk konfirmálásakor összejöttek családtagok, barátok, és olyan jól sikerült a szeretetvendégségük, hogy Varga László tiszteletes azt javasolta, hogy folytassák. Ennek eredménye, hogy 40 évig tartottak Biblia órákat, szeretetvendégséggel minden hónapban. 

Mészáros János egyébként az elmúlt évtizedekben kétszer is szerepelt a Petőfi Népében. Először, amikor egy óriás tyúktojást mutatott be szerkesztőségünkben, majd egy különleges tyúkfajtát. Mind a mai napig tartanak tyúkokat, az állatok iránti szeretet szintén egy közös hobbi a házaspár életében, mely mélyíti egymás iránti szeretetüket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!