Bács-Kiskun

2023.07.01. 06:50

A nyári szünidőben se feledkezzünk meg a közlekedésbiztonságról: íme néhány hasznos tanács

Visszavonhatatlanul itt a szünidő, ilyenkor sokan indulnak hosszabb utazásokra autóval, a szabadtéri rendezvényeken, nyaralásokkor, a fesztiválokon lazábban viselkedünk, a gyermekek többet vannak a szabadban. Íme néhány hasznos tanács és tipp a közlekedésbiztonsági alapokból.

Sebestyén Hajnalka

A megelőzés legfontosabb eleme a közlekedők felkészítése, az ismeretek és a szemléletmód fejlesztése

Forrás: Kecskeméti Városháza

A gyermekek biztonsága a felnőttek felelőssége, de nemcsak rájuk, hanem egymásra, magunkra is vigyázni kell. Annak érdekében, hogy nyáron, a szünidőben is biztonságosan közlekedhessünk, érdemes megfogadni a KTI Magyar Közlekedéstudományi és Logisztikai Intézet nyári közlekedésbiztonsági tanácsait:

– Gyalogosként, autóval egyaránt legyünk a szokásosnál türelmesebbek a többiekkel, mert a nyári hőség megviseli a szervezetet, mindenki lehet figyelmetlenebb, lassabb, mint máskor.

– Ha járművel vagyunk (autó, kerékpár, roller) számítsunk arra − főként nyaralóhelyek, fesztiválhelyszínek közelében −, hogy a gyalogosok figyelmetlenebbek, ezért tartsunk nagyobb követési távolságot, haladjunk lassabban.

– Gyalogosként viszont vegyük figyelembe, hogy még egy kerékpár fékútja sem 2 centiméter, ezért ne lépjünk le az úttestre anélkül, hogy körülnéznénk. Ne éljünk minden áron az elsőbbségünkkel, mert fontosabb az, hogy éljünk.

– Se gyereket, se kutyát ne hagyjunk még rövid időre sem az autóban. A parkoló autók belseje nagyon gyorsan felmelegedhet a napsütéses helyeken. Ilyenkor nem ritka a 60 fokos hőmérséklet a járműben. Az ADAC ajánlása szerint a felmelegedés ellen jó védelmet nyújt a napvédő fólia és a „félgarázsok"; illetve a világos fényezésű autók kevésbé melegszenek fel.

– Autóban csak biztonsági ülésben szállítsunk kisgyermeket, és győződjünk meg arról is, hogy az ülés is megfelelően van rögzítve az autóban. A KTI kutatása szerint hazánkban a gyermekek fele gépjármű utasaként sérül meg, és sajnos a gyermekek 40 százaléka még mindig védtelenül (biztonsági gyermekülés, vagy felnőtt biztonsági öv használata, vagyis mindenféle rögzítés nélkül) utazik.

– Nyáron azok is kerékpárra pattannak, akik az év többi részében nem nagyon kerekeznek, ők lassabbak, bizonytalanabbak. Rutinos bringázóként, legyünk türelmes a kezdőkkel, a kerékpárút az övék is. Ne feledkezzünk meg a kerékpáros védőfelszerelésekről sem, főként fejvédő sisakról.

– Hívjuk fel magunkra a figyelmet, legyünk láthatók. Gyalogosként szürkületben, sötétben viseljünk világos ruhát, illetve valamilyen fényvisszaverő eszközt. Kerékpárosként világítsuk ki járművünket, és éjszaka, korlátozott látási viszonyok között lakott területen kívül vegyünk fel láthatósági mellényt. Fényvisszaverő ruházatban már 280 méterről, világos ruházatban 44 méterről, sötét ruházatban 38 méterről láthatóak vagyunk.

– Sem gyalogosként, sem kerékpárosként ne használjunk fül- és fejhallgatót közlekedés közben. Az elmúlt időszakban is több olyan halálos baleset történt, amelynek az volt az oka, hogy a gyalogos zenét hallgatott, és nem a forgalomra figyelt. A kutatások szerint az auditív és vizuális figyelemelterelés átlagosan 67 százalékkal, illetve 50 százalékkal növelte a gyalogosok reakcióidejét.

Forrás: Kecskeméti Városháza

Már óvodáskorban fontos 

A tények is azt mutatják, fontos, hogy odafigyeljünk egymásra. Évente mintegy 600, hét év alatti gyermeket ér valamilyen közlekedési baleset Magyarországon. A megelőzés legfontosabb eleme a közlekedők felkészítése, az ismeretek és a szemléletmód fejlesztése. A közlekedési tárca kiemelt figyelmet fordít a gyermekek közlekedésbiztonságára, a KTI Magyar Közlekedéstudományi és Logisztikai Intézettel közösen a Biztonságos Óvoda programon keresztül hirdeti, hogy a biztonságos közlekedésre nevelést már az óvodában el kell kezdeni, valamint ennek megvalósításában támogatja is az óvodákat és óvodapedagógusokat.

Ennek részeként a KTI az idei tanév végén „Biztonságosan az Iskolába” elnevezéssel közlekedésbiztonsági programot szervezett, melynek keretében országszerte 10.000, óvodából ballagó gyermek kapott közlekedésbiztonsági ajándékcsomagot. Többek között Kecskeméten is. 

Ennek kapcsán Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere a következőket mondta. „Polgármesterként és édesanyaként egyaránt örültem a KTI Magyar Közlekedéstudományi és Logisztikai Intézet Biztonságosan az iskolába címet viselő kezdeményezésének. Nagyon fontosnak tartom, hogy gyermekeinket mielőbb megismertessük a közlekedés alapvető szabályaival, ezzel is biztonságosabbá téve a kicsik mindennapjait. A KTI ezzel a programmal az iskolába készülő korosztály számára érthető és könnyen befogadható módon, játékos formában segítette a kecskeméti gyerekeket a közlekedési ismeretek elsajátításában. Bízom benne, hogy az ajándékokat a kecskeméti szülők is hasznosnak találják és az őszi, téli hónapokban jó hasznát veszik például a láthatósági mellényeknek. Köszönjük a KTI közreműködését! Biztonságos közlekedést és jó nyaralást kívánok a kecskeméti családoknak!”

A program itt még nem ért véget, ősztől folytatódik a Biztonságos Óvoda program és annak keretében a Biztonságosan az iskolába programsorozat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában