Hírösszefoglaló

2023.05.09. 12:52

Ezek a legfontosabb kecskeméti hírek május 9-én

Olvassa el a legfontosabb kecskeméti híreket!

baon.hu

A környezetük védelméért fogtak össze

A napokban aláírták Kecskemét Környezetvédelmi Kartáját a városházán. A karta egy, a környezetvédelmet elősegítő együttműködési megállapodás, amit az önkormányzat a gazdasági szereplőkkel − mintegy 20 kecskeméti vállalattal − közösen írt alá a zöldítés jegyében. A kartát aláírók egyebek mellett vállalják, hogy tevékenységük során 2030-ra 40 százalékkal csökkentik szén-dioxid-kibocsátásukat a 2017-es bázisévhez képest, növelik a megújuló energiaforrások használatát és a vízvisszatartást, csökkentik telephelyeik hősziget hatását, és arra ösztönzik dolgozóikat, hogy kerékpárral járjanak munkába. Az országos szinten is egyedülálló kezdeményezés keretében az önkormányzat által összefogva a vállalások mellett a vállalatok megosztják egymással a környezetvédelemmel kapcsolatos jó gyakorlataikat is – számolt be a baon.hu.

Kecskemét borai a cserszegi és a kékfrankos lettek

A múlt héten rendezték meg azt a borversenyt Kecskeméten, amelyen kiválasztották Kecskemét Város Borát. Az ötven mintából, akár csak tavaly, két mintát nevezett meg a legjobbak között a zsűri. Kecskemét Város fehérborát a DAMAX Kft. készítette el. A Cserszegi fűszeres 2022-es évjárata kapta a megtisztelő címet. A vörösbor kategóriában pedig a kunszállási Polyák Borászat 2019-es Kunsági Kékfrankosa lett az első. Így ezt a két bort kapják majd a városba látogató vendégek a település elöljáróságától ajándékba.

Családok ültettek virágokat

A vasárnap kezdődött Születésünnep két hét alatt több mint 60 ingyenes programmal várja a kismamákat és a kisgyermekes családokat Kecskeméten. Az első esemény a vasárnapi a kismotoros- és babakocsis felvonulás volt, melyen nagyon sok család vett részt. A református iskolától indultak a főtéren át a városházáig, ahol újabb programon vehettek részt. A Születésünnep most is csatlakozott a hagyományos anyák napi virágültetéshez, amelyet a kecskemet.imami.hu szervez minden évben. Makai Marianna főszervező elmondta: háromszáz virágot ültettek ki a családokkal közösen. A IX. Születésünnep május 20-ig zajlik különböző helyszíneken, de a fő bázis a Katona József Könyvtár lesz.

Tovább marad nyitva a Kecskeméti Köztemető

A Kecskeméti Köztemető május 1-jétől november 5-ig nyári nyitvatartási rend szerint látogatható a hét minden napján 6.30–20 óra között. A gépjárművel történő behajtás 200 forint behajtási díj ellenében ebben az időszakban munkanapokon 7–10 óra között és 16–19 óra között lehetséges, hétvégén és munkaszüneti napokon 7–19 óra között engedélyezett. A mozgáskorlátozott, vagy az őt szállító személy a temető nyitvatartási idején belül a kecskeméti köztemetőbe korlátozás és díjfizetés nélkül behajthat. A temetési szertartások ideje alatt a gépjárművel való behajtás TILOS a köztemetőbe, kivétel a szertartásra virágot vagy koszorút szállító gépjármű.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában