Alacsony látogatottság

2023.05.17. 13:25

Bezárt a kiskunhalasi Berki Galéria

Nyolc és fél évvel ezelőtt nyílt meg a Berki Viola és Diószegi Balázs festőművészek állandó kiállításának helyet adó Berki Galéria Kiskunhalason. A Covid-járvány, a gazdasági, majd a háborús válság a városban is arra kényszerítette az önkormányzatot, hogy átszervezze kulturális intézményei működését. A fenntartóváltás magával hozta a galéria bezárását, amely információink szerint rendkívül alacsony látogatottsággal működött.

Pozsgai Ákos

A Berki Galéria több mint nyolc évvel ezelőtt nyílt meg

Fotó: Pozsgai Ákos

Az önkormányzat 2022 őszén, költségmegtakarítási célból döntött a kulturális intézmények fenntartóváltásáról, a helyi sajtót és televíziót, valamint a művelődési házat működtető önkormányzati tulajdonban lévő Halasmédia Kft.-t szervezték át úgy, hogy Halasi Városmenedzser Kft. néven működik tovább és több, korábban önállóan működő önkormányzati intézményt és céget vontak be alá. Így a Martonosi Pál Városi Könyvtárat, a Thorma János Múzeumot a hozzátartozó Berki Galériával együtt, a Csetényi Élményparkot, és folyamatban van a Költségvetési Intézmények Gazdasági Szervezetének átalakítása is.

A baon.hu információi szerint az átszervezéssel együtt véglegesen bezárt a Berki Galéria, amely úgy tudjuk, hogy az utóbbi időkben rendkívül alacsony látogatottsággal működött. Információink szerint a galériából Berki Viola és Diószegi Balázs Munkácsy-díjas festőművészek alkotásai a Thorma János Múzeum raktárába kerültek át, egyelőre azonban nem tudni, mi lesz a sorsa az értékes gyűjteményeknek, hol lesznek kiállítva. Úgy tudjuk, a nyolc évvel ezelőtt teljesen felújított Berki Galéria Kossuth utcai épülete – amely a rendszerváltást megelőzően évtizedeken át úttörőházként működött, majd az emeleten a városi televízió stúdiója kapott helyet, a földszinten pedig kézműves helyiségek voltak kialakítva – a Kiskunhalasi Szakképzési Centrum Dékáni Árpád Technikuma kapja meg.

Kérdéseinket elküldtük a halasi önkormányzatnak, későbbre ígértek választ, amint megérkezik, közölni fogjuk.

      

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában