Hírösszefoglaló

2023.04.19. 11:41

Ezek a legfontosabb kecskeméti hírek április 19-én

Olvassa el a legfontosabb kecskeméti híreket!

baon.hu

Tavaszi karbantartás zajlik a játszótereken

Megkezdte a tavaszi játszótér-karbantartási munkálatokat a Kecskeméti -Városüzemeltetési Nonprofit Kft. Kecskemét játszóterein. Hétfőn a Mészáros Lázár téri játszótéren dolgoztak, a játszóeszközök alatt az enyhe időben kinőtt gyomokat is eltávolították, majd a területre marosi homokot terítettek ütéscsillapítóként. A homokozók feltöltését tovább folytatják a város játszóterein. Feladat bőven akad, hiszen a Kecskeméti-Városüzemeltetési Nonprofit Kft. 45 játszótéren közel 250 játszóeszközt üzemeltet a városban. A legszigorúbb előírásoknak megfelelően végzik heti ellenőrzési és karbantartási feladataikat, hogy gyermekeink biztonságos és szép környezetben élvezhessék a játékot a szabadban.

Új nevet kapott a megyei kórház

A Bács-Kiskun megyei kórház korábbi hosszú, a szegedi egyetem nevét is tartalmazó neve megszűnt. A Bács-Kiskun vármegyei kórház új alapító okiratát központilag jóváhagyták, így a 2023. április 14-től használható új, hivatalos neve a kórháznak: Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház. A kórház korábbi hosszú, a szegedi egyetem nevét is tartalmazó neve (Bács-Kiskun Megyei Kórház, a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Oktató Kórháza) ezáltal megszűnt.

A Nemzeti dalt több nyelven is előadták a katedrások

A Petőfi-emlékév keretében irodalmi és művészeti versennyel, valamint Petőfi életét bemutató műsorral emlékeztek a nagy magyar költőre a Katedra Általános Iskola, Gimnázium, Informatikai és Művészeti Szakgimnáziumban. Az egész éven átívelő rendezvénysorozatot Papné Csaplár Krisztina magyar szakos tanár álmodta meg. A Mi Petőfink című projekt három fő részből állt. Háromfordulós irodalmi versenyt hirdetettek: a művészeti versenyen tetszőleges technikával és szabad megközelítéssel kellett Petőfi portréját elkészíteni. A napokban pedig elsősorban a 8. osztályos tanulók részvételével Petőfi életét elevenítették fel irodalmi műsor keretében. Az előadásban Mészáros Simon saját megzenésítésében adta elő Petőfi A csillagos ég című versét. A Nemzeti dalt több nyelven – héber, török, angol, szerb, holland – is előadták az iskola külföldről hazajött tanulói.

A KTE mérkőzésére kaptak jegyet a szabályosan közlekedők

Jó délutánjuk volt a kecskeméti Városföldi úton autózóknak, miután a rendőrség az országos bajnokságban menetelő KTE futballistáival közösen ellenőrizte azt, hogy szabályosan közlekednek-e az autósok. A rendőr-focista ellenőrzési csoport kiemelt figyelmet fordított a biztonsági öv használatára. Megérte szabályosan és a saját testi épséget óvva közlekedni, mert akiknél mindent rendben találtak, a játékosoktól tiszteletjegyet kaptak a KTE Paks elleni április 28-i mérkőzésére. Aki szabálytalan volt, azzal szemben még a különleges akcióban sem volt elnézés, és jegy helyett csekkel távozhatott.

Aranykor címmel nyílt kiállítás

Dénus Kiss Jenő kecskeméti festőművész alkotásaiból nyílt tárlat a Wojtyla Barátság Központban. Az Aranykor című kiállítást a megnyitón dr. Turai G. Kamil művészetfilozófus ajánlotta a közönség figyelmébe. A népkonyhaként is működő karitatív intézményben a kulturális eseményen ezúttal nemcsak a sorsközösség képviseltette magát, több képzőművész és művészbarát is a közönség soraiban ült. A kiállító művész, Dénus Kiss Jenő nemes egyszerűséggel a következőkkel zárta a megnyitót. „Remélem, a kedves közönség át tudja érezni azt a gondolatvilágot, ami engem mozgat”. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában