Együttműködés

2023.04.14. 18:00

Egészségünk és környezetünk védelméért fogott össze a bajai kórház és a campus − galériával

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem és a Bajai Szent Rókus Kórház együttműködési megállapodást kötött, amelynek keretében közös kutatási-fejlesztési, oktatási és ismeretterjesztési tevékenységet végeznek. Az együttműködési megállapodást Dr. Tóth Gábor, a bajai kórház főigazgatója és Dr. Bíró Tibor, az Nemzeti Közszolgálati Egyetem Víztudományi Kar (NKE VTK) dékánja írta alá pénteken. Az eseményen részt vett Zsigó Róbert Baja és térsége országgyűlési képviselője is.

Márton Anna

A képen: Zsigó Róbert, Dr. Bíró Tibor és Dr. Tóth Gábor

Fotó: Márton Anna

A Víztudományi Kar az elmúlt években olyan humánerőforrás- és infrastruktúra-kutatást hajtott végre, amely predesztinálja arra, hogy új kutatási irányvonalakat nyisson. Az egyik új kutatási irányvonalunk az erősen környezet-egészségügyi vonatkozású, és ezt a fajta kutatási irányunkat a vízi környezet védelme indukálja, hiszen nálunk minden a víz körül forog − mondta Dr. Bíró Tibor dékán.

Hozzátette, hogy nemzeti laboratórium indult a víztudományok területén, ahol a bajai kar az egyik erős pillére egy tizenegy tagú konzorciumnak, sőt a legnagyobb költségvetéssel rendelkező tagja, és ennek a laboratóriumnak két olyan pillére is van, amely szorosan kapcsolódik azokhoz a törekvésekhez, amiket a bajai kórházzal karöltve közösen szeretnének kivitelezni. Olyan globális problémákról van szó, mint a vízi környezetekben megjelenő gyógyszermaradványok, hormonok kérdése, másrészt a szennyvizekkel az élő vizekbe kerülő rezisztens antibiotikumoknak, élőlényeknek, mikroorganizmusoknak a megjelenése, amelyek a humán egészségügyre és a vízi élővilágra is kockázatosak.

− Természetes, hogy a bajai egészségügyi központtal kell együttműködnünk. Azt szeretnénk, ha ez mindkettőnknek hasznára válna ez.

− fogalmazott Dr. Bíró Tibor.

Ezzel az együttműködéssel az intézmények kitűnhetnek a magyar tudományos közösségben, hangzott el az eseményen. Dr. Tóth Gábor főigazgató arról szólt, hogy mérföldkőhöz ért a kórház, mert a bajaiaknak rendkívül fontos a Duna, a Sugovica és a víz. Innen jött az ötlet, hogy az egészségügyi intézményben a betegeket gyógyítják, de azt igyekeznek úgy megtenni, hogy a legkevésbé károsítsák a környezetet és a természetet. A főigazgató örömét fejezte ki, hogy a dékánnal erre az együttműködésre jutottak, és reméli, hogy mérföldkő lesz a kutatás a magyar egészségügy és a magyar vízügy történetében.

Az együttműködési megállapodás aláírását követően Zsigó Róbert beszédében hangsúlyozta, rendkívüli dolog, hogy a városban lévő két fontos intézmény együttműködik. Ezen felül a környezetvédelem egy újabb dimenziójának nevezte a közös munkát, mely során lehetővé válik, hogy a vizeinket meg tudjuk óvni. A környezet-egészségügy, az egészség védelme és megőrzése, valamint a környezet védelme mindannyiunknak fontos − emelte ki Zsigó Róbert.



 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában