Kecskemét

2023.03.24. 19:59

A szakember szerint így tudjuk felkészíteni a szervezetünket a nyári időszámításra

A GONG Rádió vendége ezúttal G. Németh György, a Magyar Alvás Szövetség elnöke volt, aki a beszélgetésben a hétvégi óraátállítással kapcsolatos jótanácsait osztotta meg.

Lizik-Varga Katalin

Fotó: shutterstock.com / illusztráció

A hétvégén átállunk a nyári időszámításra, vasárnap hajnalban 2:00 órakor 3:00 órára kell előreállítani az órát. De vajon fel tudjuk készíteni erre a szervezetünket? 

G. Németh György úgy véli, hogy az emberi szervezet és az élőlények nagyon alkalmazkodóképesek a világ és a természet változásaihoz. Az óraátállításra úgy lehet felkészülni, hogy ha az átállást megelőző napokban 10-15 perccel többet alszunk a megszokottnál – javasolta a szakember. Elmondta továbbá, hogy a középkorúak számára kisebb gondot okoz az átálláshoz való alkalmazkodás, ugyanez már nem mondható el az idősebb generációról, a gyerekekről és a betegekről. Rájuk ugyanis ez súlyosabban hat. 

A szakember szerint éppen ezért kell az átállítást megelőzően többet pihenni. 

Mint mondta, ebben az időszakban, a kevesebb alvás miatt csökken a koncentrálóképesség, tompul az odafigyelésünk, ami például komoly gondokat okozhat a közúti közlekedésben. 

Az óraátállításról évek óta folynak a viták, azonban az Európai Unió nemrég úgy döntött, hogy 2024-ben minden országnak választani kell egy végleges időszámítást. A szakember úgy véli, hogy ebben a kérdésben a tudományos szempontokat és az emberek véleményét is figyelembe kell venni. 

– Az alvással kapcsolatban a Magyar Alvás Szövetség állásfoglalása az, hogy igen is meg lehet tanulni jól aludni felnőtt korban is. 

Ha valaki nem alszik jól, vagy nem alszik eleget, annak előbb utóbb meg vannak a következményei, többek között az immunrendszere is gyengül – figyelmeztetett. 

Az okoseszközök használatával a mai rohanó világan megnőtt az alvászavaros emberek száma. Ahhoz, hogy jobban tudjunk aludni, a szakember azt javasolja, hogy válasszunk megfelelő matracot, fontos a szoba hőmérsékletének a beállítása és az esti jó szokások bevezetése is. Például este 6 után már nem jó vacsorázni, és estefelé javasolt a kevesebb folyadékfogyasztás is. 

Rá kell hangolni az agyunkat pszichikailag arra, hogy most majd következik egy csodálatos más állapot, amikor a nappali pörgésből, az ingergazdag környezetből a tudatunkat és a testünket áthelyezzük abba a csodálatos állapotba amit úgy hívnak, hogy alvás – hangsúlyozta a szakember. Hozzátette, hogy az ajánlott alvási idő 7 és 9 óra között van. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában