Összefoglaló

2023.03.09. 21:08

A nap legfontosabb hírei egy helyen – 2023. március 09.

Összeszedtük a nap legfontosabb híreit.

baon.hu

A Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház Lift Galériájában nyílt kiállítás az ott kezelt betegek munkáiból

Fotó: Bús Csaba

A magyar nő – Két évszázad portréi címmel nyílt egyedi kiállítás szerdán a Cifrapalotában. A Kecskeméti Katona József Múzeum legújabb időszaki kiállítása egy kifejezetten magyar női portrékból álló magángyűjteményt mutat be, mely a 18. század elejétől a reformkor és a szabadságharc időszakán keresztül egészen a dualizmus koráig tartalmaz többek között hölgy, nemesasszony, parasztasszony arcképeket. Ezenkívül a 20. század elejéről és a két világháború közötti időszakból is bemutat kiemelkedő darabokat.

Magyarországon tavaly, választási évben csökkent az államadósság, az ötödik Orbán-kabinet egy gazdaságfókuszú kormány – erről beszélt a gazdasági évnyitón a miniszterelnök. Orbán Viktor a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) rendezvényén rögzítette, a kormány elkötelezett a piac felé, az utóbbi időben sok állami beavatkozás ellenére megnyugtatott mindenkit, hogy a kormány nem lett szocialista. A miniszterelnök szerint Európa hatalmi újraszerkesztése zajlik, ehhez kell alkalmazkodni.

A rendőrök befejezték, annak a 2001-ben történt bűnesetnek a nyomozását, amelynek elkövetője – a gyanú szerint – 2016-ban azzal fenyegetőzött, hogy felrobbant egy kecskeméti intézményt.

Rablás miatt vádat emelt a Kecskeméti Járási Ügyészség egy különös visszaeső férfival szemben, aki a házibulijában az egyik vendéget lefejelte, ököllel megütötte, majd a mobiltelefonját és a pénzét elvette, végül pedig egyszerűen kilökte a lakásból.

Halott társa agancsába akadt egy dámszarvas, így szabadították ki Bátonyterenye közelében. Két férfi együtt szabadította meg a még életben lévő fiatal bikát a másik, már élettelen állattól.

A kecskeméti egyetem névadójáról, Neumann Jánosról írt kötet egy Oxfordban végzett fizikus. Az indiai származású Ananyo Bhattacharya ismertette a tudós történetét az egyetem előadójában csütörtök délelőtt.

Különleges alkotások láthatók a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház Lift Galériájában néhány napja. A gyönyörű festmények mellett tűzzománc tárgyak, fotográfiák és több vers kapott helyet a földszinti körpultnál található galéria falain. A tárlat különlegessége, hogy kiállítás anyagát a Pszichiátriai Osztály Nappali Kórház részlegének betegei készítették, vagyis a gyógyulási folyamat tárgyi megnyilvánulásainak tekinthetők.

135 évvel ezelőtt pontosan ezen a napon, 1888. március 9-én indult a Kecskeméti Kodály Zoltán Vegyeskar útja. 

Látszat és valóság címmel nyílt kiállítás Öveges László Pro Architectura díjas építész és elismert fotóművész alkotásaiból a Petőfi Sándor Városi Könyvtárban Kiskunfélegyházán. 

Vasárnap kezdődik és a következő vasárnapig, március 19-ig tart a Katolikus Karitász nagyböjti tartósélelmiszer-gyűjtése.

A Bács-Kiskun Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság évértékelő tiszti értekezletet tartott csütörtökön, Kecskeméten. 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában