Lift Galéria

2023.03.09. 19:20

A mentális problémákkal élők megbélyegzése ellen küzdenek a kecskeméti tárlattal – galériával

Különleges alkotások láthatók a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház Lift Galériájában néhány napja. A gyönyörű festmények mellett tűzzománc tárgyak, fotográfiák és több vers kapott helyet a földszinti körpultnál található galéria falain. A tárlat különlegessége, hogy kiállítás anyagát a Pszichiátriai Osztály Nappali Kórház részlegének betegei készítették, vagyis a gyógyulási folyamat tárgyi megnyilvánulásainak tekinthetők.

Horváth Péter

Dr. Máttyássy Adrienn főorvos elmondta, hogy a kórházban a felépülőben lévő betegek rehabilitációs program keretében alkotnak az osztály alkotóműhelyében

Fotó: Bús Csaba

Dr. Máttyássy Adrienn főorvos elmondta, hogy a nappali kórházban a felépülőben lévő, pszichiátriai betegséggel élő személyek rendszeres napi elfoglaltságként, rehabilitációs program keretében alkotnak az osztály alkotóműhelyében.

– Többféle terápiás foglalkozáson vesznek részt, melynek része az alkotótevékenység: festenek, verset, prózát írnak, fotóznak. Működik egy betegséggel élőkből álló színjátszó csoport is, már többször felléptek nyilvánosan és díjat is nyertek. Pszichiáter szakorvos és két szakápoló foglalkoztató dolgozik együtt a páciensekkel – mondta el Máttyássy Adrienn, aki hangsúlyozta, hogy az alkotás célja a gyógyulás elősegítése, a tárlaté pedig a társadalom személetformálása, az antistigmatizáció, vagyis a pszichiátriai betegséggel élők megbélyegzésének enyhítése, leépítése. Már a megnevezésük is ezt szolgálja.

– A pszichiátriai betegséggel élő kifejezés azt jelenti, hogy a mentális zavarral küzdő ember személyisége túlmutat az ő betegségén. 

Hiszen az ilyen személy is alkotó energiákkal teli és az élet több területén megélheti a teljességet akár a családjában, vagy kreatív tevékenység közben, esetleg egy alkotó közösség tagjaként. A pszichiátriai betegség, ha valamiben gátolja az egyéneket, ez mégsem azt jelenti, hogy az egyéb képességeit ne tudná kamatoztatni – mondta a főorvos, hozzátéve: a kiállítás nagyon fontos része az Antistigma programsorozatnak, amivel a mentális betegséggel élő személyek megbélyegzése ellen igyekeznek tenni.

– A fejlett országokban minden nyolcadik ember él valamilyen mentális problémával, ami a stressz okozta szorongásos zavaroktól a súlyosabb kórképekig terjed. Akik mentális zavarral élnek együtt, nagyon sokszor érzik, hogy kiszolgáltatottak, hátrányos megkülönböztetés éri őket. A stigmatizáció és diszkrimináció miatt a szakemberek nem csak a betegség ellen tesznek, de a társadalom felé is információt közvetítenek a mentális betegségek természetéről – mondta Máttyássy Adrienn.

Ezért egyedülálló programsorozatot terveznek. 

A Budapesti Pszichiátriai Klinikával karöltve működő Moravcsik Alapítvány hívta életre a Psych-Art 24 órás festőmaratont, amit szeptember utolsó hétvégéjén rendeznek meg, ehhez csatlakozik idén Kecskemét is. Ennek lesz egy megelőző programja, a kórház munkatársait hívják alkotásra, novemberben pedig egy gálával zárják a programsorozatot, ahol a színjátszócsoport is fellép.

A közös festésre bármely érdeklődőt szeretettel várnak, így a széles társadalom számára is láthatóvá teszik azt, amit a pszichiátriai betegséggel élők képviselnek és közösségi élményre hívják azokat, akik nem találkoztak pszichiátriai betegséggel élővel.

– Sajnos különböző félelmek övezik a pszichiátria betegséggel élő embereket, hiszen a társadalomban kevés az erről szóló tapasztalati tudás. Az emberek sokszor attól félnek, hogy egy beteg kiszámíthatatlanul veszélyessé válik, vagy éppen megbízhatatlan. A munkahelyen is bizalmatlanok velük szemben, legyen az egy depressziós, vagy éppen egy felépülőben lévő szenvedélybeteg. De sajnos az élet minden területén is megnyilvánul a megbélyegzés, még egy ügyintézés során is. Ezzel a programmal szeretnénk hozzájárulni, hogy a pszichiátriai betegséggel élők is megkaphassák az emberi méltóság megőrzéséhez szükséges bánásmódot – mondta Máttyássy Adrienn.

Szerencsére vannak jó példák is. A Covid alatt adománygyűjtő estet szerveztek az elromlott kerámiaégető kemence pótlására, igen nagy érdeklődés mellett. Ennek köszönhetően összegyűlt a pénz a kemencére és tovább tudják folytatni az alkotást a kezelés alatt állók. Ami nagyon fontos, mert a főorvos szerint a kreatív tevékenység szárnyakat ad, fokozza a produktivitást, összetartó erő jön létre a csapatban, ami felszabadító. Az alkotásokban megjelenhetnek ki nem mondott fájdalmak, félelmek, emlékek, de a jövőbe vetett hit és célok is, ami mind hozzájárul a gyógyuláshoz.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában