Kecskemét

2023.03.09. 17:20

135. születésnapját ünnepli a Kodály Zoltán Vegyeskar – videóval

135 évvel ezelőtt pontosan ezen a napon, 1888. március 9-én indult a Kecskeméti Kodály Zoltán Vegyeskar útja. A kórus magját akkoriban iparosok alkották, így az Iparos Dalárda névválasztás érthető volt. A férfikar később vegyeskarrá nőtte ki magát, mely után 1949 júliusában felvették a Kodály Zoltán Vegyeskar nevet, melynek felvételéhez maga a zenetudós adta a jóváhagyását.

Lizik-Varga Katalin

A 135. éves jubileumát ünneplő kecskeméti Kodály Zoltán Vegyeskar

Fotó: Bús Csaba

Az idők folyamán a tagok ugyan kicserélődtek – hiszen több generáció, több száz énekes adta át egymásnak benne a stafétát –, de a kórus eredeti célja és lelkesedése megmaradt.  

A mintegy öt generációt felölelő időszak alatt ennek a művészeti közösségnek az életére és működésére óhatatlanul nagy hatással volt Kecskemét fejlődése, a társadalmi átalakulások, a hagyományőrző törekvések.  

A nagy világégések, forradalmak után is sorra jelentkeztek a lelkes énekelni vágyók a daloskörbe, és mindig akadt olyan lelkes karvezető, akinek tehetségével és kitartásával tovább fejlődhetett és megmaradhatott az énekkar.  

Az alapító-karnagy Nemesszeghy István után Kremán Sámuel vette át az énekkar vezetését. Később Zsiga László, majd Ádám József is egyengették az együttes útját.

Ma Kecskemét egyik legrégebbi amatőr kórusát Zöldi-Kovácsné Korompai Mónika karnagy vezeti.

A 135 éves működés alatt a kórus gazdag repertoárt alakított ki, melynek fontos alappillérei a klasszikus Kodály- és Bárdos-művek, azonban a népdalfeldolgozások, valamint a magyar- és egyetemes kórusirodalom világi és egyházi műveinek gyöngyszemeit is megszólaltatják a koncertjeiken.

A kórus tagjai ma is méltóképpen őrzik az elődöktől kapott hagyományt, és büszkén viszik tovább Kodály Zoltán, a névadó szemléletét: „Az ének szebbé teszi életünket, az éneklők másokét is…”

A cikkben szereplő videó megtalálható a Baon.hu Youtube–csatornáján is.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában