Kecskemét

2023.03.09. 11:04

Magyar női portrékból álló magángyűjteményt mutattak be a Cifrapalotában – galériával

A magyar nő – Két évszázad portréi címmel nyílt egyedi kiállítás szerdán a Cifrapalotában. A Kecskeméti Katona József Múzeum legújabb időszaki kiállítása egy kifejezetten magyar női portrékból álló magángyűjteményt mutat be, mely a 18. század elejétől a reformkor és a szabadságharc időszakán keresztül egészen a dualizmus koráig tartalmaz többek között hölgy, nemesasszony, parasztasszony arcképeket. Ezenkívül a 20. század elejéről és a két világháború közötti időszakból is bemutat kiemelkedő darabokat.

Horváth Péter

Körülbelül 60 mű látható a kiállításon

Fotó: Bús Csaba

A mintegy 60 alkotás legtöbb darabját a hatalmas 1848–49-es gyűjteménnyel rendelkező Máday Norbert író, műgyűjtő ajánlotta fel a múzeumnak. Mint fogalmazott, a militáriából való kitekintés vezette arra, hogy a magyar nők portréit gyűjtse, hiszen a magyar nők is formálták a Kárpát-medence arculatát és nevelték a nagy hadvezéreket. Ezért volt érdemes kiállítást rendezni róluk, aminek helye van a 200 éves magyar muzeológia történetében. Egy évtized munkája volt, mire a gyűjtemény összejött és van köztük kecskeméti alkotás a századfordulóról, a 18. századi portrék pedig nagyon ritka darabok.

Rosta Szabolcs múzeumigazgató köszöntőjében kettős ünnepnek nevezte a kiállításmegnyitót: egyrészt a múzeum évnyitó kiállítása, másrészt a nőket ünnepelték a tárlattal nőnap alkalmából. A Máday Norberttel együttműködésben létrehozott kiállítás hiánypótló, hiszen a történelem nagy korszakainak tárgyi emlékei foghíjasan állnak rendelkezésre, és Máday ezt szinte fanatikus elhivatottsággal pótolja gyűjteményével. 

Az igazgató hangsúlyozta, hogy a képekről olyan anyák, nagyanyák és dédanyák tekintenek a nézőre, akik nemzetet megtartó hétköznapi hősök voltak.

Dr. Simicskó István országgyűlési képviselő, a Hungarikum Bizottság tagja megnyitó beszédében kifejtette: a tárlattal a kiállító és a műgyűjtő kifejezi tiszteletét a magyar nők felé. Ez igen jelentős gesztus, mert napjainkban muszáj ápolnunk a tisztelet kultúráját. Ha ezt nem tesszük meg, és nem mutatunk tiszteletet a nők felé, akkor nincs magyar nemzet. Simicskó István szerint a nők biztonságot jelentenek, otthont nyújtanak, a gyermeknek életet adnak, és társak az életben. Hangsúlyozta, hogy a nők szerepe történelemformáló, hiszen az édesanyák határozzák meg, hogy milyen nemzedék nő fel.

Salacz László országgyűlési képviselő köszöntőjében hiánypótlónak minősítette a kiállítást, hiszen méltánytalanul keveset foglalkozunk a magyar nők történelemformáló hatásával, majd a számtalan szerepben tündöklő nőket méltatta. Végül egy csokor virágot nyújtott át Szemereyné Pataki Klaudia polgármesternek, szimbolikusan a kecskeméti nőknek adva azt.

A megnyitón Batthyány-Schmidt Margit, a Magyar Női Unió Egyesület és Albertné Görgey Zsuzsanna, a Magyarok Európában Egyesület elnöke is megosztotta gondolatait.  

Közreműködött Danyi Judit színművész és a Novum Kamarazenekar. A tárlat április 23-ig látogatható.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!