Kecskemét

2023.03.09. 19:39

Tavaly 4851 káresethez riasztották a tűzoltó egységeket Bács-Kiskunban

A Bács-Kiskun Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság évértékelő tiszti értekezletet tartott csütörtökön, Kecskeméten.

Tapodi Kálmán

Több mint száz tűzoltó oltotta a kiskunhalasi erdőtüzet tavaly

Fotó: Pozsgai Ákos / archív-felvétel

Huszár Tibor tűzoltó ezredes, a Bács-Kiskun Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója köszöntötte a résztvevőket, majd az ezredes évértékelő beszédében részletes tájékoztatást adott - minden szakterületet érintően – az elvégzett katasztrófavédelmi feladatokról és eredményekről.

Az igazgatóság területén összesen 4851 káresethez riasztották a tűzoltó egységeket 2022-ben, ami az elmúlt öt év legmagasabb riasztási számát jelenti. Tűzesettel kapcsolatosan 2247, műszaki mentés tekintetében pedig 2604 riasztás történt – számolt be honlapján a vármegye katasztrófavédelmi igazgatósága.

Az ezredes ismertette a kiemelkedő tűzoltói beavatkozásokat, szólt arról, hogy Bács-Kiskun vármegyében a természeti kockázatok közül az erdőtüzek, szabad területen keletkezett tüzek gyakorisága jellemző. Tavaly már a kora tavaszi időszakban is több esetben dolgoztak a megye tűzoltói a nádasok, tarlók területén keletkezett lángok megfékezésén. Július második felében a vármegye területét érintően rövid időn belül többször érkezett jelzés erdőtüzekkel kapcsolatosan, melyeket csak nagy létszámú tűzoltó volt képes megfékezni.

Három kiemelt tűzeset fordult elő, melyből kettő felszámolása egy időben történt. A hivatásos, az önkormányzati, és az önkéntes tűzoltók összehangolt munkájának köszönhetően, a leégett terület nagysága egyetlen esetben sem haladta meg a száz hektárt. A klímaváltozás miatt növekedett a szélsőséges időjárási események száma is, januárban és májusban is volt olyan rendkívüli időjárási esemény, amelyeknél a károk felszámolásához nagyszámú műszaki mentésre volt szükség, nagyobb területre kiterjedően – hangzott el az évértékelőn.

A Bács-Kiskun Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság kiemelten kezeli a lakosság öngondoskodási képességének további erősítését, a polgári védelmi szervezetek elméleti ismereteinek bővítését, valamint a valós kockázatokra való gyakorlati felkészítést.

Az iparbiztonsági szakterület múlt évben 653 alkalommal hajtott végre veszélyes áruszállítás területén ellenőrzést, amely magában foglalja a veszélyes áruk szállításával kapcsolatos közúti (ADR), vasúti (RID) és belvízi folyami (ADN) szállítási ágazati, illetve telephelyi ellenőrzéseket is.

Az ellenőrzések során 26 ezer járművet és 53 telephelyet vizsgáltak meg. A tűzoltósági, az iparbiztonsági, a vízügyi- és vízvédelmi, valamint a polgári védelmi szakterületek hatósági, szakhatósági eljárásait a komplex, integrált hatósági tevékenységnek megfelelően a hatósági osztályok folytatták le. Az igazgató kiemelte, hogy a szervezet szakterületei között összehangolt a munkavégzés a sokrétű feladatok szakszerűen végrehajtása érdekében. Beszámolója végén Huszár Tibor köszönetet mondott az állománynak a felkészült, pontos munkavégzésért.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában